Ukraina apribojo rusų kalbos vartojimą televizijoje

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė pasirašęs įstatymą, kuriuo šalies televizijos įpareigojamos transliuoti ne mažiau 75 proc. turinio ukrainiečių kalba.

„Ačiū žiniasklaidos atstovams už pasiūlymus įvesti kvotas ir sugrąžinti ukrainiečių kalbą į Ukrainos žiniasklaidą. Tai yra jų iniciatyva ir pasiūlymai, kuriuos aš tik palaikiau. Šalies deputatai puikiai dirbo, o man buvo labai malonu ir didelė garbė pasirašyti tokį įstatymą“, – parašė šalies prezidentas savo „Facebook“ paskyroje antradienio vakarą.

Anot valstybės vadovo, dėl šio sprendimo ukrainiečių kalba Ukrainoje tapo apsaugota. „Niekas neprieštaraujam, kad iš televizijos ekranų skambėtų kitos kalbos, bet negalima leisti, kad ukrainiečių kalbos dalis bet kuriame Ukrainos kanale sudarytų 15, 20, 25 proc.“ – pabrėžė jis.

Gegužės 23 dieną Ukrainos parlamentas priėmė naujas televizijai skirtas taisykles, pagal kurias bent trys ketvirtadaliai visų laidų ir filmų turės būti transliuojami ukrainiečių kalba.

Ukrainos žodžio laisvės ir informacijos politikos komiteto pirmininkė Viktorija Siumar sakė, kad Ukrainoje sukurti televizijos produktai rusų kalba metus ir keturis mėnesius bus įskaitomi į ukrainiečių kalbos kvotą televizijos kanalams.

„Įstatymas po pasirašymo įsigalios per keturis mėnesius. Tačiau per metus Ukrainoje sukurtos programos gali būti įskaitytos į ukrainiečių kalbos kvotą, net jei jos bus (transliuojamos) rusų kalba, kad kanalai galėtų pereiti į ukrainiečių kalbą“, – teigė ji.

Be to, V.Siumar pabrėžė, kad šiuo atveju kalbama ne apie rusiškas laidas, o tik apie Ukrainoje sukurtą turinį rusų kalba.

Pasak jos, įstatymas taip pat numato, kad visi užsienietiški filmai Ukrainoje privalo būti dubliuoti arba įgarsinti valstybine kalba, išskyrus sovietmečiu sukurtas juostas. Taigi, šie filmai nebus verčiami į ukrainiečių kalbą, bet ir į kvotas televizijoms jie nebus įskaitomi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Ydomu kokia kalba dabar šnekės hoholai juk rusu kalba jiems gimta ? Gal pagaliau bendraus tarpusavy lietuvių kalba juk lietuvis ir banderas brolis...

kada baigs žmones žūdyti......

kada baigs žmones žūdyti...... portretas
Fašistinė išgama........

NATO

NATO portretas
Viskas teisingai, Ukrainoje turi kalbėti ukrainietiškai. Prie ko Ukrainoje turi naudoti svetimos valstybės kalbą
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių