Tyrimas dėl pinigų plovimo: pradėta „Swedbank“ būstinės Taline patikra

Estijos finansų inspekcija (FI) antradienį pradėjo „Swedbank“ būstinės Taline patikrą, praneša Estijos nacionalinis transliuotojas ERR. Pasak FI atstovų, šią savaitę vyksiančios patikros yra dalis vasario 21 d. pradėto tyrimo dėl galimo pinigų plovimo banke.

„Patikra vietoje buvo pradėta antradienį. Tai yra dalis tyrimo, kurį inicijavo Švedija“, - sakė FI atstovė spaudai Livia Vosman.

Tai, kad banko būstinėje Taline vykdoma inspektorių patikra, patvirtino ir pats „Swedbank“.

„Inspektoriai yra čia, mes dirbame kartu su jais“, - ERR teigė „Swedbank“ atstovė spaudai Kristiina Herodes.

Pasak L. Vosman, patikrų tikslas buvo patvirtintas iškart po to, kai Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos vasario 21 d. nusprendė pradėti bendrą „Swedbank“ tyrimą dėl galimo pinigų plovimo, tačiau, kada tiksliai buvo pradėtos „Swedbank“ patikros, L. Vosman neatskleidė.

Švedijos FI pranešime spaudai teigė, kad tarnybų pradėtame „Swedbank“ tyrime yra nagrinėjama, ar bankas tinkamai įvertino klientų keliamas rizikas tiek pastaraisiais metais, tiek ir anksčiau. Tyrimą planuojama užbaigti iki spalio, o tada bus sprendžiama dėl galimų nuobaudų „Swedbank“.

Praėjusią savaitę Birgitte Bonnesen buvo atleista iš Švedijos finansų grupės „Swedbank“ prezidentės ir vykdomosios direktorės pareigų. Įtariama, kad „Swedbank“ vadovybė iš anksto žinojo apie artėjantį pranešimo žiniasklaidoje dėl galimo banko įtraukimo į pinigų plovimo schemas paskelbimą bei informavo apie tai akcininkus, kad būtų minimizuoti jų nuostoliai dėl galimo akcijų nuvertėjimo.

„Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną - vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

SVT teigimu, „Swedbank“ teikė paslaugas ir Rusijos oligarchams bei buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių