TVF vadovė teisme sako gynusi Prancūzijos interesus

  • Teksto dydis:

Prieš teismą dėl tarnybinio aplaidumo stojusi Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard) penktadienį teisėjams emocingai sakė, kad būdama Prancūzijos finansų ministre pritarė milžiniškos valstybinės išmokos skyrimui vienam pramonės magnatui tik vedama gerų ketinimų.

Paskutinę Paryžiuje vykstančio teismo dieną TVF vadovė toliau tvirtino, nepadariusi žalos skirdama 404 mln. eurų išmoką Bernard'ui Tapie (Bernarui Tapi) ir taip išsprendusi ilgai užsitęsusį teisinį ginčą tarp šio verslininko ir valstybės.

Nors nėra kaltinama asmeniniu pasipelnymu, Ch.Lagarde yra pateikti kaltinimai aplaidumu, kai ji leido ginčą spręsti trečiųjų teismui ir neužginčijo išmokos – labai naudingos B. Tapie, bet žalingos valstybei.

„Šioje byloje, kaip ir visose kitose bylose, aš veikiau pagal suteiktus įgaliojimus ir žinodama faktus; ir mano vienintelis tikslas buvo ginti bendrąjį interesą“, – sakė Ch.Lagarde teisme.

„Ne nepagalvojau apie korupcijos pavojų“, – sakė ji.

Respublikos Teisingumo Teismas, kuris nagrinėja ministrams iškeltas bylas, savo sprendimą turi paskelbti pirmadienį 14 val. Grinvičo laiku.

60 metų Ch.Lagarde sunkiai tvardė ašaras, kai pareiškė, kad šis teismas yra jos šeimos „išbandymo“ kulminacija.

„Šios penkios teismo posėdžių dienos reiškia penkių metų išbandymo pabaigą mano partneriui, mano sūnums ir mano broliams, kurie yra salėje“, – pareiškė moteris iš susijaudinimo virpančiu balsu.

Jeigu TVF vadovė būtų pripažinta kalta, jai grėstų vieneri metai laisvės atėmimo bausmė ir 15 tūkst. eurų bauda.

Taip pat kyla grėsmė ir TVF patikimumui, nes buvusi teisininkė yra trečioji iš teisiamų šio fondo vadovų.

Ketvirtadienį ???prokuroras pareiškė, kad nemano, jog Ch.Lagarde bus nuteista, nes įrodymai jai pareikštiems kaltinimams paremti yra per silpni.

„Per posėdžius nebuvo paremtas ir taip labai silpnas kaltinimas“, – sakė Jeanas-Claudelas Marinas teisme.

Prokuratūra siūlo neperduoti šios bylos teismui.

Ryšiai su Sarkoz

2007-aisiais, pradėjus valdyti prezidentui Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), tapusi finansų ministre Ch.Lagarde nusprendė leisti arbitražui išspręsti B. Tapie ir banko ginčą. Arbitražas nurodė už banko skolų likvidavimą atsakingai valstybinei organizacijai išmokėti magnatui B. Tapie, kuris reiškė paramą N.Sarkozy, stulbinamą išmoką.

Nors paskui po ilgos teisinės kovos B.Tapie buvo nurodyta išmoką gražinti.

B.Tapie pardavė „Adidas“ bankui „Credit Lyonnais“ už 315,5 mln. eurų atitikmenį. Po metų bankas pardavė pirkinį už 701 mln. eurų, todėl B.Tapie iškėlė pretenzijas dėl apgavystės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Į kalėjimą už TVF pinigų "išparceliavimą Prancūzų naudai"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių