TVF: Latvija po krizės atsigauna, prie euro - artėjama

Latvijos ekonomika atsigavo po krizės ir sėkmingai siekia įsivesti eurą, bet ją vis dar vargina didelis nedarbas ir kvalifikuotų darbuotojų stygius, pranešė pirmadienį Tarptautinis valiutos fondas(TVF).

 

Pirmadienį paskelbtoje apžvalgoje, į kurią įtrauktas po programos priėmimo dirbusios priežiūros misijos rezultatų vertinimas, TVF ekspertai priėjo prie išvados, kad Latvijos ekonomika greitai atsigauna, nors skolų krizė euro zonoje dar nesibaigia.

Joje pažymimi, kad Bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai išaugo 5,5 proc., o šiais metais, nors laukiama eksporto prieaugio mažėjimo, tikimasi BVP augimo mažiausiai 3,5 proc., jeigu nepagilės krizė euro zonoje.

Tačiau ekonomikos augimo lėtėjimas, galimas kvalifikuotų darbuotojų deficitas ir nepakankamas darbo jėgos mobilumas šalyje reiškia, kad, tikriausiai, nedarbo lygis Latvijoje staigiai nesumažės, todėl būtinas stabilus socialinio saugumo tinklas ir užimtumo skatinimas.

Nedarbas viršija 16 proc., skaičiuojant nuo ekonomiškai aktyvių gyventojų skaičiaus, o didžiausią nerimą kelia negalėjimas rasti darbo per ilgą laiką.

Biudžeto deficitas Latvijoje 2011 metais sumažėjo iki 3,5 proc. BVP, o einamosios sąskaitos deficitas - iki 1,2 proc. BVP. Finansų sektorius, kurį destabilizavo 2008 metų pabaigoje „Parex“ banko žlugimas ir aktyvų kokybės blogėjimas, dabar jau gerai kapitalizuotas ir jo rentabilumas atsistatė.

„Tokiu būdu, Latvijai pavyko grįžti į tarptautines kapitalo rinkas, ji turi geras galimybes įvykdyti Mastrichto kriterijus, kad 2014 metais galėtų įstoti į euro zoną. Geri biudžeto pajamų rodikliai turbūt leis jau 2012 metais pasiekti biudžeto deficitą apie 2 proc. - tai yra gerokai mažiau Mastrichto kriterijaus“, - prognozuoja apžvalgos autoriai.

Pagal Mastrichto kriterijų biudžeto deficitas už praėjusius metus negali viršyti 3% bendrojo vidaus produkto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neklausykit sitos dezinformaci

neklausykit sitos dezinformaci portretas
ot graziai meluoja ir spausdintojus samdo platinti mela... jokia ten ekonomika nekyla,kyla vienitelis dalyjas tai pinigu kiekis valiutos fonde,ir tokiu budu nusgramzdine latvija siekia svelnesnes reakcijos I besikeiciancia valiuta kurios reikia ne zmonems,o tie kas tures visiska kontrole eurams,jug europoje siekiama padaryti viena valiuta kad bankyra turetu didesne galimybe jais kontroliuot... jai kam atrodo kad nusisneku,prasom paziureti youtubej "zeitgeist" bent viena is siu filmu,ten aiskiai isdesto kokie "ju" siekiai
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių