TVF: gali tekti nurašyti daugiau Graikijos skolų

  • Teksto dydis:

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) valdyba vėlų pirmadienio vakarą sutarė, kad gali tekti nurašyti daugiau Graikijos skolų. Tačiau išsiskyrė nuomonės dėl tinkamo finansinio tikslo šaliai.

Valdyba susitiko aptarti Graikijos ekonominės padėties bei išklausyti ataskaitos, kurioje sakoma, kad Graikijos skolos ilgalaikėje perspektyvoje gali tiesiog „sprogti“.

TVF pranešė, kad dauguma jo valdybos narių sutiko, kad „nepaisant didžiulio Graikijos pasiaukojimo ir dosnios Europos partnerių paramos, gali tekti nurašyti daugiau šalies skolų siekiant atkurti skolų tvarumą“. Taip pat po skolų nurašymo būtina „tvirta politika, atskursianti ūkio augimą ir tvarumą“.

TVF ir Europa jau seniai nesutaria dėl euro zonos reikalavimą, kad Graikija prieš skolų nurašymą pasiektų 3,5 proc. BVP biudžeto perteklių. Tačiau TVF mano, kad realiau yra pasiekti 1,5 proc. BVP perteklių.

Toks nesutarimas, stabdantis TVF dalyvavimą Graikijos gelbėjimo programoje, buvo akivaizdus ir pirmadieninės diskusijos metu.

„Dauguma valdybos narių sutarė, kad šiuo metu Graikijai nereikia tolesnės fiskalinės konsolidacijos“, nes šalis jau ir taip turėtų pasiekti 1,5 proc. tikslą. Tačiau „kai kurie valdybos nariai pritaria reikalavimui, kad iki 2018 metų buvo pasiektas 3,5 proc. BVP perteklius“.

TVF neatskleidžia, kokia yra atskirų vadybos narių pozicija, tačiau pažymėjo, kad valdybos nariai „pabrėžė būtinybę“ „realiai vertinti Graikijos galimybes generuoti tvarų biudžeto perteklių ir ilgalaikį ūkio augimą“. Būtent dėl to nesutaria TVF ir euro zona, o dėl tokio nesutarimo stringa 86 mlrd. eurų vertės pagalbos programa Graikijai, dėl kurios buvo sutarta 2015 metais.

Nors TVF valdyba nekalbėjo apie paskolų programą, 189-ioms šalims atstovaujantys valdybos nariai sutarė ir paragino Graikija spartinti reformų įgyvendinimą ir ypač gerinti mokesčių surinkimą.

TVF valdyba taip pat aptarė Graikijos skolų tvarumo analizę, kuri nebuvo paviešinta. Tačiau agentūra AFP gavo šios ataskaitos kopija. Ataskaitoje perspėjama, kad jeigu nebus nurašyta dalis Graikijos skolų, jos valstybės skola ateityje gali tiesiog "sprogti" ir pasiekti beveik 300 proc. BVP.

Ataskaitos autorių teigimu, Graikijos skolų padėtis „yra itin nestabili“. TVF ekspertai skaičiuoja, kad bendra Graikijos valstybės skola iki 2020 metų gali padidėti iki 170 proc., iki 2022 metų - iki 164 proc., o 2060 metais ji jau gali siekti 275 proc. BVP.

Šiuo metu finansinės pagalbos Graikijai programą vykdo tik Europos Sąjunga. Fondas atsisakė joje dalyvauti suabejojęs dėl to, ar realu pasiekti jos tikslus. Briuselis Graikijos ekonomikos perspektyvas vertina optimistiškiau, tačiau Bendrijai darosi vis sunkiau padėti Graikijai be TVF pagalbos.

Nuo 2010 metų tarptautiniai kreditoriai parengė tris Graikijos kreditavimo programas, kurių bendra vertė siekia 326 mlrd. eurų, manais į didelio masto reformas šalyje. Tačiau Graikijos finansinė padėtis išlieka nestabili.


Šiame straipsnyje: Graikijos skolosGraikijaTVF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių