TVF: dalį Graikijos skolų gali tekti nurašyti

  • Teksto dydis:

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį pareiškė, kad gali reikėti nubraukti dalį Graikijos skolų, bet paneigė žiniasklaidos pranešimus, esą jis to reikalavo per euro zonos finansų ministrų susitikimą praeitą mėnesį.

„Per Eurogrupės susitikimą Rygoje praeitą mėnesį TVF nespaudė dideliu mastu palengvinti skolų naštą, kaip teigiama kai kuriuose spaudos pranešimuose“, – sakoma elektroniniu paštu išplatintame trumpame TVF pranešime.

„Per tą susitikimą TVF Europos departamento direktorius Poulas Thomsenas (Pulas Tomsenas) pažymėjo, kad reikia padaryti abipusių nuolaidų, siekiant susitarimo per dabartines diskusijas. Konkrečiai – juo labiau sutartos priemonės ir tikslai bus nutolę nuo 2012 metų pirminių įsipareigojimų, juo didesnio reikės papildomo finansavimo ir skolų sumažinimo, kad šalies įsiskolinimas būtų suvaldomas“, – sakoma pranešime.

Šis TVF pranešimas buvo paskelbtas po to, kai Graikija ir jos skolintojai antradienį atmetė galimybę per ateinančią savaitę vyksiantį Eurogrupės susitikimą sudaryti bet kokią naują finansinio gelbėjimo sutartį, kad Atėnai išvengtų bankroto. Graikija, kaltina, kad susitarimą blokuoja nesutarimai tarp TVF ir Europos Sąjungos.

„Dideli nesutarimai ir prieštaravimai tarp skolintojų – Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo – lėtina derybas su Graikija“, – sakoma Atėnų vyriausybės pranešime.

Atėnai nurodė, kad „išskirtinė atsakomybė“ tenka ES ir TVF, kurie nuo 2010 metų skyrė prasiskolinusiai Graikijai du finansinės pagalbos paketus.

Tie Graikijos komentarai buvo paskelbti, kai šalies finansų ministras Janis Varufakis (Yanis Varoufakis) atvyko su grupe graikų pareigūnų į Paryžių ir Briuselį, tikėdamasis užsitikrinti finansinį atokvėpį ir užkirsti kelią tikėtinam Atėnų pasitraukimui iš euro zonos.

Graikija ateinančią savaitę turės pervesti TVF apie 1 mlrd. eurų, o vėliau šalis turės grąžinti dar didesnes sumas.

Euro zonos finansų ministrai pirmadienį susitiks Briuselyje. Viliamasi, kad pagaliau pavyks išspręsti tris mėnesius trukusią priešpriešą su nauja kairiąja Graikijos vyriausybe, atsisakančia vykdyti reformas, kurios padėtų šaliai gauti 7,2 mlrd. eurų išmoką pagal finansinės pagalbos paketą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Ir kiek tie erkes siurbs ES pinigus? Kodel jiems tokios isskirtines salygos? Kiek galima juos selpti? Gal jau tegul patys rupinasi savimi? Nusibodo jau ir skaityti,kad "gal nereikes naujos paskolos".Kam ES reikalinga ta Graikija su savo nepasotinamu apetitu?

jau

jau portretas
europa pataikauja nes bijo kad jie netaptu rusijos itakoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių