Tušti žodžiai ar laukia reformos?

Šiaurės Korėjoje įvyko neeilinis įvykis – labai retai rengiamas valdančiosios Komunistų partijos suvažiavimas. Kaip ir tikėtasi, suvažiavimo metu šalies lyderis Kim Jong Unas buvo paskirtas partijos pirmininku. Kreipdamasis į tautą vadas pažadėjo, kad ateinančius penkerius metus jis dėmesį skirs ne tik šalies gynybai stiprinti, o ir ekonomikai gaivinti.

Ekonomikos gaivinimas

Šiaurės Korėja pagal turimą ginkluotę yra viena iš labiausiai militarizuotų pasaulio valstybių, tačiau ekonomikos srityje ji stulbinamais pasiekimais pasigirti negali.

Daugelis Šiaurės Korėjos gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, šalyje trūksta maisto, elektros.

Kalbėdamas apie ateinančių penkerių metų planą, pagal kurį turėtų vystytis valstybė, K.Jong Unas pabrėžė, kad vienas iš jo prioritetų – ekonomikos gaivinimas.

Pasak lyderio, jo planas numato našumo ir produkcijos gerinimą svarbiuose sektoriuose, ypač akcentuojant energetiką.

"Tikslas – atgaivinti bendrą žmonių pragyvenimą ir padėti pamatus tvariam šalies ekonomikos gerėjimui", – kalbėjo K.Jong Unas, kurio kalba buvo tiesiogiai transliuojama per valstybines televizijas.

Analitikų teigimu, Kim Jong Unas vadovaujasi vadinamuoju "byungjin" (liet. paralelinės plėtros) politikos principu – nors režimas itin akcentuoja branduolinių ginklų reikšmę, kaip svarbiausią atgrasymo elementą, drauge pabrėžiama ekonominės plėtros reikšmė.

Analitikai pastebėjo, kad Kim Jong Unas, ko gero, siekė, pasinaudodamas šiuo suvažiavimu, užsiminti apie posūkį į ekonominę šios lygties pusę.

Atsakinga valstybė

Kalbėdamas apie branduolinę programą, Šiaurės Korėjos vadovas leido aiškiai suprasti, kad tai nediskutuotinas klausimas.

Vis dėlto jis pridūrė, kad Šiaurės Korėja – atsakinga branduolinė valstybė, vykdanti politiką nenaudoti branduolinio ginklo pirma ir įsipareigojusi jo neplatinti.

"Mūsų respublika nepanaudos branduolinio ginklo, nebent į jos suverenumą kėsintųsi kokios nors agresyvios priešiškos jėgos su branduoliniais ginklais", – teigė K.Jong Unas.

Jis, be kita ko, pridūrė, kad Pchenjanas ištikimai vykdys šio ginklo neplatinimo įsipareigojimus ir sieks, kad visame pasaulyje būtų atsisakyta branduolinių ginklų.

Branduolinio ginklo programa – pagrindinė nesutarimų tarp Šiaurės Korėjos ir tarptautinės bendruomenės priežastis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Siaures Koreja reiktu placiai itraukti i pasaulio organizaciju veikla ir tokiu budu pavyktu modernizuoti ju valstybe. Sovietu sajunga sugriove prasiverusios sienos. Ir tik visiskas S.Korejos uzdarumas dar leidzia islaikyti ta sistema. Visa tai tikrai paprasta, bet kazkodel pasaulis pries tokius dinozaurus dazniau imamasi izoliavimo politikos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių