Turkijos valdantieji apsivalo nuo dvasininko F. Guleno šalininkų

  • Teksto dydis:

Turkijos valdančioji partija penktadienį nurodė savo regioniniams skyriams ir savo vadovaujamoms savivaldybėms pašalinti visus, įtariamus Jungtinėse Valstijose gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleną (Fetchulą Giuleną) palaikymu.

Pensilvanijoje gyvenantis F. Gulenas neigia esantis kaip nors susijęs arba iš anksto žinojęs apie liepos 15-osios pučą, per kurį žuvo daugiau kaip 270 žmonių.

Visgi valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) išplatino savo nariams nurodymą „nedelsiant pradėti pastangas apsivalyti nuo susijusių su (Guleno judėjimu) arba teikusių pagalbą tam smerktinam perversmui“, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Vienas iš AKP įkūrėjų yra prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), mėgintas nuversti sukilusių kariškių.

Partijos pranešime regioniniai skyriai taip pat raginami vengti „agitacijos ir gandų platinimo“ per šiuos valymus.

Pastarasis aplinkraštis buvo išplatintas kelios valandos prieš atvykstant į Turkiją Kazachstano prezidentui Nursultanui Nazarbajevui. Jis tapo pirmuoju užsienio valstybės vadovu, atvykusiu į Turkiją po sužlugdyto perversmo.

Ankara spaudė savo sąjungininkes imtis veiksmų prieš mokyklas ir nepelno organizacijas, siejamas su F. Gulenu. Tikėtina, kad to paties bus paprašyta Kazachstano lyderio.

Nuo liepos 15-osios jau beveik 70 tūkst. žmonių, įtariamų ryšiais su F. Gulenu, buvo nušalinti nuo pareigų arba atleisti iš valstybės tarnybos, teismų, švietimo ir sveikatos apsaugos įstaigų arba kariuomenės. Dar apie 18 tūkst. įtariamųjų, daugiausiai kariškių, buvo sulaikyti arba suimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių