Turkijos valdančioji partija patvirtino A. Davutoglu naujuoju R. T. Erdogano įpėdiniu

  • Teksto dydis:

Turkijos valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AFP) trečiadienį patvirtino Ahmetą Davutoglu (Achmetą Davutohlu) naujuoju ministru pirmininku ir partijos lyderiu vietoj Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano), išrinkto prezidentu ir pradėsiančio eiti pareigas rugpjūčio 28 dieną.

A.Davotoglu, vienintelio kandidato, kandidatūra didele balsų dauguma buvo patvirtinta AFP suvažiavime vykusiame balsavime.

Nuo 2009 metų šalies užsienio reikalų ministru dirbęs A. Davotoglu ketvirtadienį pradės savo darbą ir greitai turės suformuoti naują vyriausybę.

Elitinį vakarietišką išsilavinimą įgijęs ir laisvai keliomis kalbomis bendraujantis A.Davutoglu iškilo kaip pagrindinis R.T.Erdogano vyriausybės ambicingos užsienio politikos architektas ir ideologas.

A.Davutoglu politikos, kurią kai kurie akademikai kritikavo kaip neoosmanišką ar net neoislamišką, svarbiausias uždavinys buvo paversti Turkiją pasaulio galia plečiant jos įtaką visame regione.

Norėdamas atsikratyti sauso knygų graužiko įvaizdžio jis anksčiau mėgdavo išsiskirti karštomis ir net kartais triukšmingomis kalbomis kongrese; jos būdavo tikras garso sistemų išbandymas, po kurio oratoriui tekdavo šluostytis prakaitą.

55-erių D.Davutoglu sakė nekonfliktuosiąs su 60-mečiu R.T.Erdoganu, kuris dabar tapo prezidentu, ir abu „petys petyn“ kartu kurs naująją Turkiją.

„Nebus jokio konflikto tarp prezidento ir ministro pirmininko, abu jie išrinkti žmonių balsavimu, – sakė D.Davutoglu. – Mes statysime Turkiją, ranka rankon, petys petyn. Niekas nepasės priešiškumo sėklų tarp draugų“.

Jis žadėjo kurti stiprią Turkiją, kuri klestės ir nežlugs kaip Osmanų imperija.

„Mes neleisime, lad Turkiją ištiktų didelė nelaimė, kaip ištiko Osmanų imperiją, – tęsė D.Davutoglu. – Mes esame žygio už naują Turkiją išvakarėse. Mes perduosime amžiną žygį savo įpėdiniams ir kitoms kartoms“.

D.Davutoglu pakartojo R.T.Erdogano pažadą po parlamento rinkimų 2015 metais kurti naują Turkijos konstituciją, kuri suteiks daugiau galių prezidentui.

„Naujoji konstitucija, konstitucija, kuri praskins kelią Turkijai į priekį“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių