Turkijos ultimatumas dėl bevizio režimo atsigręš prieš ją pačią?

  • Teksto dydis:

Pabėgėlių klausimu Turkija ir Europos Sąjunga (ES) visada buvo partnerės, nesvarbu, kokia būtų politinė padėtis Turkijoje. Tad keista, kad Europos Komisija (EK) atsisako reaguoti į Turkijos mėginimus pagalbą pabėgėliams iškeisti į bevizį režimą su ES. Neapsikentę to, turkai ėmėsi šantažo, tačiau, kaip teigia „Deutsche Welle“ korespondentas Berndas Riegertas, tai pakenkti gali ne tik pabėgėlių problemos sprendimui, bet ir pačiai šaliai.

Kovo mėnesį pasiektame susitarime tarp Turkijos ir EK bevizių kelionių galimybė buvo numatyta, jei Turkija įvykdys tam tikrus reikalavimus, tačiau konkretus terminas nebuvo nenustatytas. Dabar Turkija pateikė ultimatumą, kad bevizis režimas būtų įvestas nuo spalio mėnesio.

Tačiau, kaip teigia B. Riegertas, pačiai Turkijos valdžiai dėl to kiltų papildomų problemų, nes šalis gana greitai privalo įvykdyti likusius 7 iš 72 ES nustatytų reikalavimus, antraip jos piliečiams nebus leista į ES keliauti be vizų.

Tačiau Turkija pripažino, kad ji neįvykdys bent vieno reikalavimo – sušvelninti savo kovos su terorizmu įstatymus, – todėl ji pati nesugebės užtikrinti, kad susitarimas būtų pasiektas iki spalio mėnesio, nors pati tokį ultimatumą ir pateikė.

Bevizis režimas – R. T. Erdogano trofėjus

„Ankaros grasinimas – viso labo absurdo teatras, skirtas vidaus auditorijai ir niekaip nepadedantis spręsti problemos. Kalbos apie tai, kad susitarimas dėl pabėgėlių gali būti panaikintas, nėra naujos – Turkija jau siekė vizų režimą liberalizuoti iki liepos pirmosios. Tačiau praėjus terminui jokių veiksmų nebuvo imtasi“, – griežtos nuomonės laikosi B. Riegertas.

Turkijos valdžiai reikia leisti aiškiai suprasti, kad bevizės kelionės taip pat yra ir politinis klausimas, mat sunku tikėtis, kad dėl vizų režimo pavyks susitarti, kol Turkijoje po nepavykusio pučo galioja nepaprastoji padėtis, o prezidentas imasi drastiškų priemonių.

„Vizų režimo liberalizavimas visų pirma yra politinis trofėjus, kurį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas nori išsireikalauti iš ES. Praktiniu požiūriu bevizis režimas mažai ką keistų kasdieniame turkų gyvenime. Nors vizą gauti nelengva ir brangu, 90 procentų pateikusių prašymą turkų ją gauna. Tiems, kas nori arba kam tenka keliauti, neįveikiamų problemų nekyla“, – pabrėžia B. Riegertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių