Turkijos prezidentas lieps įšaldyti dviejų JAV administracijos pareigūnų aktyvus

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šeštadienį pareiškė prašysiantis šalies tarnybų įšaldyti JAV „teisingumo ir vidaus reikalų ministrų“ aktyvus atsakant į Vašingtono sankcijas, paskelbtas Ankarai dėl vieno amerikiečių pastoriaus arešto.

„Šiandien duosiu mūsų draugams nurodymus įšaldyti Amerikos teisingumo ir vidaus reikalų ministrų aktyvus Turkijoje, jeigu tokių esama“, – R. T. Erdoganas sakė televizijos transliuotoje kalboje. Vis dėlto Turkijos vadovas konkrečiai nepasakė, kuriuos JAV administracijos pareigūnus turi omenyje.

JAV generalinis prokuroras, kurio pareigos atitinka teisingumo ministro, yra Jeffas Sessionsas (Džefas Sešonzas). Jungtinės Valstijos neturi Vidaus reikalų ministerijos, panašios į turkiškąją; vidaus reikalų sekretoriaus pareigas eina Ryanas Zinke (Rajenas Zinkis), o Krašto saugumo departamentui vadovauja Kirstjen Nielsen (Kirsten Nilsen).

Vašingtonas reikalauja, kad Turkija paleistų pastorių Andrew Brunsoną (Endrių Bransoną), vadovavusį protestantų bažnyčiai prie Egėjo jūros esančiame Izmyro mieste. A. Brunsonas beveik dvejus metus praleido kalėjime dėl kaltinimų, susijusių su terorizmu, o praėjusią savaitę jam buvo skirtas namų areštas.

R. T. Erdogano pareiškimas yra atsakas į ketvirtadienį JAV paskelbtas sankcijas Turkijos teisingumo ministrui Abdulhamitui Gului (Abdulchamitui Giului) ir vidaus reikalų ministrui Suleymanui Soylu (Siuleimanui Soilu). Vašingtonas tikina, jog abu pareigūnai atliko svarbų vaidmenį areštuojant pastorių.

Sankcijos numato, kad bet koks šių Turkijos ministrų turimas turtas arba aktyvai Jungtinėse Valstijose turi būti įšaldyti, o JAV piliečiams uždrausta palaikyti su jais bet kokius verslo santykius.

Tačiau ministrai teigia neturintys jokių aktyvų Amerikoje, o amerikiečių pareigūnai vargu ar turi kokio nors turto Turkijoje, todėl abiejų pusių sankcijos veikiau tėra simbolinės.

Tačiau analitikai sako, kad net ir simbolinės JAV sankcijos NATO sąjungininkei Turkijai gali smarkiai pakenkti trapiai šalies ekonomikai.

Šiais metais turkų lira labai nuvertėjo, o paskelbus apie sankcijas valiutos kursas pirmąkart nusmuko iki penkių lirų už JAV dolerį.

Vis dėlto R. T. Erdoganas pridūrė, kad Turkija nenori abiem pusėms nepalankaus scenarijaus santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis.

„Nenorime būti žaidimo, kur abi pusės pralaimi, dalis. Perkelti politinius ir teisinius nesutarimus į ekonomikos matmenį būtų žalinga abiem pusėms“, – teigė jis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), priklausantis tai pačiai evangelikų bendruomenei kaip ir A. Brunsonas, sakė, kad pastangos užtikrinti dvasininko paleidimą ir grąžinimą į jo šeimą Jungtinėse Valstijose yra jų prioritetas.

JAV Iždo departamentas sankcijas turkų ministrams paskelbė remdamasis 2016 metais priimtu vadinamuoju Magnitskio įstatymu. Šis teisė aktas, pavadintas Rusijos kalėjime mirusio teisininko Sergejaus Magnitskio vardu, suteikia Jungtinėms Valstijoms galimybę taikyti sankcijas užsienio pareigūnams, kaltinamiems žmogaus teisių pažeidimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYBĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių