Turkijos prezidentas susitiko su V. Putinu

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį priėmė savo Turkijos kolegą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną) derybų Sirijos klausimu, Rusijai ir Turkijai pradėjus tarpininkavimą ir kovos veiksmų koordinavimą Sirijoje.

Gruodžio mėnesį abi šalys tarpininkavo tariantis dėl paliaubų. Pasiektas susitarimas apmalšino Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) ir opozicijos pajėgų susirėmimus. Šiais metais jos taip pat dalyvavo organizuojant du derybų tarp B. Assado ir jo priešininkų atstovų etapus. Trečias derybų ratas turėtų įvykti kitą savaitę.

„Aktyviai siekiame išspręsti opiausias krizes, visų pirma Sirijoje, – pareiškė V. Putinas, pasveikinęs R.T. Erdoganą susitikimo pradžioje. – Man labai malonu pabrėžti, kad ne daug kas tikėjosi, jog mūsų kariuomenė ir specialiosios tarnybos užmegs tokius efektyvius ir artimus ryšius“.

Rusija ir Turkija taip pat koordinuoja savo operacijas prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybės“ (IS) Sirijoje. Praėjusį mėnesį per Rusijos oro pajėgų reidą atsitiktinai žuvo trys Turkijos kariai, tačiau šis incidentas nesužlugdė abiejų šalių kovos veiksmų koordinavimo planų.

Anksčiau šią savaitę Turkijos Antalijos mieste susitikę Turkijos, Rusijos ir JAV kariuomenių vadai aptarė pastangas gerinti kovos veiksmų Sirijoje koordinavimą ir išvengti susirėmimų tarp įvairių pajėgų, kovojančių su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), tačiau palaikančių tą šalį krečiančio pilietinio karo skirtingas stovyklas. Kovos veiksmų koordinavimas taip pat turėtų sumažinti nepasitikėjimą tarp Turkijos palaikomų Sirijos opozicijos pajėgų, JAV remiamų kurdų ir Rusijos palaikomos Sirijos vyriausybės kariuomenės, kurios visos skinasi kelią prie IS de facto sostinės Rakos.

Stiprėjantis Rusijos ir Turkijos bendradarbiavimas Sirijos klausimais žymi dideles permainas šių priešiškas stovyklas Sirijoje palaikančių šalių santykiuose. Maskva yra sena B. Assado sąjungininkė, o Turkija jau šešerius metus, nuo pat Sirijos konflikto pradžios, palaiko jo priešininkus.

2015 metų lapkritį Turkijos pajėgos numušė vieną rusų karo lėktuvą šalia sienos su Sirija ir dėl šio incidento šalys vos neatsidūrė prie tiesioginio karinio konflikto slenksčio. Atsakydama Maskva uždraudė kelionių agentūroms organizuoti turistines keliones į Turkiją ir nutraukė turkiškų žemės ūkio produktų importavimą, suduodama skaudų smūgį Turkijos ekonomikai.

R.T. Erdoganui atsiprašius už numuštą karinį lėktuvą, santykiai pradėjo gerėti; V. Putinas išreiškė savo tvirtą paramą Turkijos lyderiui po nepavykusio liepos mėnesio pučo.

Nepaisant gerėjančių santykių, Rusija neskuba atšaukti visų savo sankcijų, kai kurias jų palikdama kaip numanomą skatinamąjį faktorių Turkijai. Derybų Kremliuje išvakarėse Maskva sutiko leisti į Rusiją importuoti dar kelių pavadinimų žemės ūkio produktų iš Turkijos.

„Mums malonu, kad mūsų ryšiai greitai atsigauna“, – pareiškė V. Putinas.

R.T. Erdoganas pabrėžė, kad taip pat atsigauna ir šalių bendradarbiavimas ruošiantis būsimoms Rusijos dujotiekio ir atominės elektrinės statyboms Turkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių