Turkijos prezidentas išplūdo prancūzų žurnalistą

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį išplūdo vieną prancūzų žurnalistą, uždavusį jam klausimą apie tvirtinimus, kad Ankara galbūt siuntė ginklų į Siriją.

Turkijos lyderis pareiškė, kad reporteris kalbėjo lyg priklausytų vienai grupuotei, kaltinamai 2016-aisiais Turkijoje surengus nepavykusį perversmą.

Pasibaigus R. T. Erdogano ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) deryboms Paryžiuje, prancūzų žurnalistas pasiteiravo Turkijos vadovo apie vieną 2015-aisiais laikraštyje „Cumhuriyet“ išspausdintą straipsnį, kuriame buvo tvirtinama, kad Ankara siuntė ginklų į Siriją.

Turkijos lyderis šį skandalą visuomet siedavo su JAV gyvenančiu pamokslininku Fethullah Gulenu (Fetchula Giulenu), kurį Ankara kaltina 2016 metais kursčius valstybės perversmą.

Turkija kaltina F. Guleną vadovavimu vadinamajai Fethullah teroro organizacijai (FETO), bet pats dvasininkas šiuos kaltinimus neigia.

„Tai yra FETO žodžiai. Jums nederėtų mokytis kalbėti FETO žodžiais“, – perspėjo R. T. Erdoganas tą žurnalistą, paprašęs pakartoti klausimą.

„Kalbu kaip žurnalistas!“ – prancūziškai sumurmėjo tas reporteris.

„Uždavinėdami savo klausimus dabar būkite atsargus. Ir nekalbėkite kitų žodžiais“, – perspėjo jį Turkijos prezidentas.

„Ir noriu, kad žinotumėt, jog prieš jus nestovi kažkas, kas lengvai tai prarytų“, – pridūrė jis.

Istorija apie galimą ginklų gabenimą į Siriją į viešumą pirmąkart iškilo 2014 metų sausį, kai pietų Turkijos prokurorai aptiko į Siriją važiavusių turkų žvalgybai priklausančių vilkikų, kurie, pasak pareigūnų, buvo prikrauti ginklų.

Kiek vėliau Ankara dėl šio incidento apkaltino asmenis, figūravusius tyrime dėl narystės F. Guleno organizacijoje.

„Tie, kas vykdė tas operacijas, buvo F. Guleno (organizacijos) prokurorai. Dabar jie yra kalėjime“, – šaltai išrėžė R. T. Erdoganas Paryžiuje.

„Užduodate man tokį klausimą, bet kodėl neklausiate manęs, kodėl Jungtinės Valstijos išsiuntė į Siriją 4 000 vilkikų su ginklais?“ – pridūrė Turkijos prezidentas, užsimindamas apie Ankarą supykdžiusią situaciją, kai Sirijos kurdų kovotojams buvo tiekiami amerikietiški ginklai,

„Esate žurnalistas, ar ne? Turėjot pasižiūrėti ir į tai“, – teigė R. T. Erdoganas.

Turkijos lyderis nepatvirtino, kad minėtas incidentas įvyko, tačiau jis sakė, kad turkų žvalgyba turėjo „visas teises“ vykdyti tokias operacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
TIK išplūdo?.. - o juk ir sušaudyt 'žurnaliūgą' galėjo!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių