Turkijos ministras kritikuoja ES raginimą ištirti referendumo pažeidimus

  • Teksto dydis:

Vienas Turkijos ministras antradienį sukritikavo Europos Sąjungos „nepriimtiną“ prašymą pradėti tyrimą dėl pažeidimų per referendumą dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) įgaliojimų išplėtimo.

„Toks spekuliatyvus atstovo pareiškimas negali būti priimtinas“, – sakė Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas (Emeras Čelikas) žurnalistams spaudos konferencijoje ir paragino ES „gerbti demokratinius procesus“.

Šis jo pareiškimas nuskambėjo, Briuseliui paraginus Ankarą pradėti „skaidrų tyrimą“ dėl galimų balsavimo procedūrų pažeidimų per sekmadienio referendumą, per kurį prieštaringai vertinamas konstitucines pataisas palaikanti stovykla nugalėjo labai nedideliu balsų skirtumu.

„Mes raginame Turkijos pareigūnus labai kruopščiai apsvarstyti kitus veiksmus ir siekti kuo platesnės tautos santarvės dėl nacionalinio referendumo tyrimo“, – sakė per spaudos konferenciją Briuselyje Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

Tarptautiniai stebėtojai pirmadienį pareiškė, kad referendumo kampanija vyko „nelygiomis žaidimo sąlygomis“ ir kad balsų skaičiavimą aptemdė procedūrų pakeitimai, panaikinę kai kuriuos saugiklius.

Tačiau O.Celikas sukritikavo stebėtojų ataskaitą, pavadindamas ją „nepagrįsta“ ir „nutolusia nuo brandžios“.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro ( ODIHR) ir Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (PACE) stebėtojai „peržengė savo ribas“, pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių