Turkijos laivas atgabeno pagalbos Gazos Ruožui krovinį

  • Teksto dydis:

Konteinerinis laivas „Lady Leyla“ prisišvartavo Ašdodo uoste sekmadienio popietę, išplaukęs iš Turkijos penktadienį, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Jo krovinys bus iškrautas, patikrintas ir išsiųstas į islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamą Gazos Ruožą, nuo 2008 metų triskart kariavusį su Izraeliu ir blokuojamą izraeliečių karinių jūrų pajėgų.

Su Panamos vėliava plaukiojantis laivas gabena 11 tūkst. tonų krovinių, tarp jų maisto paketų, miltų, ryžių, cukraus ir vaikų žaislų, nurodė Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Turkija iš pradžių reikalavo, kad Izraelis nutrauktų Gazos Ruožo jūrinę blokadą, derėdamasi dėl santykių normalizavimo, bet žydų valstybė šį pasiūlymą atmetė.

Galiausiai buvo pasiektas kompromisas, kad Turkijai bus leista siųsti pagalbos krovinius per Ašdodą, o ne tiesiogiai palestiniečių anklavui.

Izraelis sako, kad blokada yra būtina, siekiant neleisti „Hamas“ gauti medžiagų, kurios galėtų būti panaudotos karinėms reikmėms. Tačiau Jungtinių Tautų pareigūnai ragino atšaukti blokadą, sakydamos, kad dėl jos toje teritorijoje blogėja padėtis.

Turkija ir Izraelis anksčiau palaikė glaudžius ryšius, bet jų santykiai pašlijo 2010-aisiais, kai izraeliečiai komandosai nukovė 10 turkų aktyvistų per reidą prieš flotilę, mėginusią pralaužti Gazos Ruožo blokadą.

Pagal naująją susitaikymo sutartį Izraelis sumokės 20 mln. JAV dolerių kompensaciją žuvusiųjų šeimoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių