Turkijos prezidentas: H. Clinton komentarai apie kurdus – politiškai nemokšiški

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį užsipuolė kandidatę į JAV prezidentus Hillary Clinton (Hilari Klinton) dėl „nevykusių“ komentarų – kad ji svarstytų galimybes apginkluoti Sirijos kurdų kovotojus, ir pavadino jos pasiūlymą „politiškai nemokšišku“.

„Labai nevykęs pareiškimas, – pareiškė R.T.Erdoganas, prezidentūroje Ankaroje sakydamas televizijos transliuotą kalbą. – Atvirai kalbant, vertinu jį kaip politiškai nemokšišką.“

Sekmadienį per debatus su varžovu, respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), demokratė H.Clinton užsiminė, kad svarstys galimybes teikti ginkluotą paramą Sirijos kurdų pajėgoms, kovojančioms su „Islamo valstybe“ (IS).

„Kurdai buvo geriausi mūsų partneriai Sirijoje, kaip ir Irake. Ir žinau, kad kai kuriuose sluoksniuose esama didelio susirūpinimo tuo“, – sakė ji per debatus, kurie buvo surengti likus mėnesiui iki JAV prezidento rinkimų.

„Tačiau manau, jie turėtų turėti reikalingą įrangą, kad kurdų ir arabų kovotojai būtų pagrindinė jėga Rakai užimti po ISIS (IS) išstūmimo iš Irako“, - pridūrė ji, turėdama omenyje būsimą bandymą išstumti IS iš jos de facto sostinės Sirijoje.

JAV parama Sirijos kurdų pajėgoms kėlė įtampą tarp Vašingtono ir Ankaros – NATO sąjungininkų.

Ir kurdų Demokratinės sąjungos partiją (PYD), ir jos sukarintus Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Turkija laiko teroristinėmis grupuotėmis, susijusiomis su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

PKK nuo 1984 metų tęsia kruviną, jau daugiau kaip 40 tūkst. gyvybių pareikalavusią kampaniją prieš Turkijos valstybę.

Tačiau Vašingtonas kurdų grupuotes laiko veiksmingiausiomis jėgomis kovoje su IS Sirijoje ir Irake.

Antradienį Turkijos premjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) taip pat kritikavo H.Clinton komentarus.

„Argi Jungtinės Valstijos nėra mūsų sąjungininkas NATO, šiame regione? Ką tai reiškia „teikti ginkluotą paramą“?“, – pažymėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių