Turkija per viršūnių susitikimą dėl migracijos sieks glaudesnių ryšių su ES

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) lyderiai sekmadienį per viršūnių susitikimą pasiūlys Turkijai pinigų ir postūmį jos siekiui tapti Bendrijos nare, mainais į jos bendradarbiavimą dėl migrantų krizės, tačiau pareigūnai perspėjo, kad galutinis susitarimas apims „sunkias“ derybas.

ES turėtų susitarti dėl 3 mlrd. eurų pagalbos paketo Turkijai, padedant jai stabdyti pabėgėlių srautą į Europą iš konflikto apimtos Sirijos. Šiuo metu Turkijoje jau yra 2,2 mln. pabėgėlių.

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu), pavaduojantis prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), taip pat turėtų laimėti susitarimą dėl įstrigusių Turkijos narystės derybų naujo skyriaus atidarymo gruodžio mėnesį.

Tačiau abu dalykai tikriausiai bus susieti su sąlygomis, o tai, kad Turkija antradienį prie Sirijos sienos numušė rusų lėktuvą, taip pat pridės įtampos ir taip komplikuotiems santykiams tarp Briuselio bei Ankaros.

„Šis susitikimas suteiks naują postūmį santykiams. Tai svarbu tokiu daugeliu aspektų, nes tai pirmasis ES ir Turkijos viršūnių susitikimas per 11 metų“, – Ankaros oro uoste, prieš išvykdamas į Briuselį, žurnalistams sakė A.Davutoglu.

„Jau buvo nuspręsta, kad Turkija neturėtų užsikrauti migrantų problemos viena. Buvo sutarta dėl bendro veiksmų plano“, – sakė jis.

A.Davutoglu, kuris pirmadienį susitiks su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, paragino Europos lyderius paremti Turkiją jos ginče su Rusija, kuri dėl minėto lėktuvo numušimo įvedė sankcijas Turkijai.

„Galvoju, kad tai daug reiškia pasaulio taikai, – Turkijai ir ES turėti tam tikrą bendrą perspektyvą“, – pridūrė jis.

Karui Sirijoje pakursčius migraciją, šiemet į ES jau atvyko maždaug 850 tūkst. žmonių, o daugiau kaip 3 500 žuvo ar dingo per šią didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo Europos pabėgėlių krizę.

Turkija yra pagrindiniai migrantų ir pabėgėlių vartai į Europą, ir Vokietija siekė šio viršūnių susitikimo, nes tapo pagrindiniu daugumos į bloką atvykstančių žmonių kelionės tikslu.

Tačiau daugiamilijardinis pagalbos paketas tikriausiai bus susietas su Turkijos sėkme sprendžiant migrantų srautą; šių išmokų periodas taip pat vis dar neaiškus, sakė Europos pareigūnai.

„Ar tai bus vieni metai, ar dveji metai? Ar tai turės vykti etapais? Šis viršūnių susitikimas kai kuriuos dalykus paliks neapibrėžtus“, – sakė šaltinis Europoje.

Taip pat lieka nesutarimų ES viduje dėl atskirų narių indėlio ir to, kiek galima paimti iš bloko biudžeto.

Tuo tarpu Turkija turi pasiekti, kad būtų paspartintos jos derybos dėl narystės ES, kurios prasidėjo 2005 metais, bet kuriose yra užbaigtas tik vienas iš 35 vadinamųjų skyrių.

Turkų ir Europos pareigūnai sakė, kad viršūnių susitikime bus sutarta iki gruodžio vidurio atidaryti 17-ąjį Turkijos stojimo proceso skyrių dėl ekonomikos ir monetarinės politikos.

Turkija taip pat nori, kad nuo kitų metų būtų liberalizuotos taisyklės dėl vizų jos piliečiams, vykstantiems į ES, be to, nori daugiau viršūnių susitikimų su bloku.

Tačiau kai kurios narės, ypač – Kipras, nepritaria jokiam planų atidaryti tolesnius skyrius paminėjimui galutiniame viršūnių susitikimo pareiškime – dėl dešimtmečius trunkančios įtampos šios padalytos Viduržemio jūros salos klausimu, sakė Europos pareigūnai.

„ES diplomatai tikisi sunkių derybų per šį viršūnių susitikimą, ne paskutinėje vietoje – dėl Kipro priešinimosi“, – sakė vienas šaltinis Europoje.

Santykiai tarp Europos ir Turkijos lieka įtempti dėl vis autokratiškesnio R.T.Erdogano valdymo, teisių pažeidimų ir įtariamos Turkijos paramos islamistų sukilėliams Sirijoje.

Du turkų žurnalistai, apkaltinti „šnipinėjimu“ dėl savo pranešimų apie Ankaros esą vykdomą ginklų tiekimą Sirijos sukilėliams, šeštadienį paragino ES nesileisti į kompromisus dėl žmogaus teisių ir per viršūnių susitikimą daryti spaudimą dėl laisvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių