Turkija ragina Vokietiją nepamokslauti apie demokratiją

  • Teksto dydis:

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavošohlu) paragino Vokietiją nepamokslauti apie demokratiją ir žmogaus teises, šalims įsivėlus į diplomatinį kivirčą, pakurstytą Berlyno sprendimo uždrausti mitingus, kuriuose ketinta agituoti balsuoti už Turkijos prezidento galių išplėtimą.

„Prašau, nemokykite mūsų žmogaus teisių ir demokratijos“, – sakė ministras, kalbėdamas prie Turkijos konsulo rezidencijos šiauriniame Hamburgo mieste, prie kurios susirinko apie 200 Ankaros vyriausybės šalininkų.

Vokietijos vietos valdžia uždraudė rengti mitingus, kuriuose turėjo dalyvauti turkų pareigūnai, ketinę agituoti šioje šalyje gyvenančius turkus balandį vyksiančiame referendume balsuoti už prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) galių išplėtimą.

„Vokietija negali kištis į mūsų rinkimus ir referendumą, – sakė M.Cavusoglu. – Norintieji referendume pasakyti „taip“ yra blokuojami, ir tai neteisinga“.

Vietos valdžia atšaukė mitingą Hamburge, kur M.Cavusoglu ketino pasakyti kalbą. Savo sprendimą ji motyvavo saugumo sumetimais.

Policija nurodė, kad maždaug 250 R.T.Erdogano oponentų susirinko netoli konsulato. Kai kurie jų turėjo plakatus su užrašais „Diktatoriui Erdoganui – Hayir“. „Hayir“ turkų kalba reiškia „ne“.

M.Cavusoglu sakė, kad trečiadienį ryte Berlyne susitiks su Vokietijos diplomatijos vadovu Sigmaru Gabrieliu (Zigmaru Gabrieliu), kurį yra pavadinęs „draugu“, ir apsilankys turizmo mugėje.

NATO sąjungininkių Turkijos ir Vokietijos kivirčas įsiplieskė, kai praėjusią savaitę buvo atšaukti keli mitingai, kuriuose Ankaros vyriausybės ministrai ketino raginti išeivius iš Turkijos balandžio 16 dieną vyksiančiame referendume pritarti siūlomiems politinės sistemos pakeitimams.

„Apimti didžios baimės“

Savaitgalį R.T.Erdoganas dar pakurstė įtampą, pareiškęs, jog sprendimas atšaukti mitingus prilygsta „nacių praktikai“. Šis prezidento pareiškimas sulaukė griežto Berlyno atsako.

R.T.Erdoganas taip pat įspėjo Vokietiją, kad ji negali uždrausti jam pasirodyti, kur jis nori.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel žinyba griežtai pasmerkė Turkijos lyderio išsakytą palyginimą, pavadinusi jį „absurdišku ir visiškai nepagrįstu“.

M.Cavusoglu sakė, kad mitingų atšaukimas yra „nepriimtinas“ ir primena metodus, kurie buvo taikomi prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Jis kritikavo Vokietiją ir dar kelias Europos šalis, tarp jų Olandiją, kurios politikai, įskaitant vyriausybės vadovą Marką Rutte (Marką Riutę), pasmerkė M.Cavusoglu planus dalyvauti panašiame mitinge Roterdame.

„Esame apimti didžios baimės, – sakė M.Cavusoglu. – Jei nesustabdysime rasistinių partijų stiprėjimo, Europa sugrįš į laikotarpį prieš Antrąjį pasaulinį karą“.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) antradienį interviu Liuksemburgo televizijai RTL pasmerkė R.T.Erdogano kalbas apie „nacių praktiką“.

„Mane nustebino tai, ką išgirdau iš Turkijos. Kai Turkijos prezidentas ir jo užsienio reikalų ministras kalba, kad šių dienų Vokietija yra blogesnė už nacistinę Vokietiją, negaliu su tuo sutikti“, – sakė buvęs Liuksemburgo premjeras.

„Mūsų tėvai ir seneliai gyveno nacių okupacijos laikotarpiu“, – sakė. J.-C.Junckeris, gimęs 1954-aisiais.

Vokietijoje gyvena didžiulė turkų bendruomenė. Maždaug 1,4 mln. jos narių turi teisę balsuoti Turkijoje, ir šis elektoratas itin svarbus R.T.Erdogano vyriausybei, siekiančiai išplėsti prezidento įgaliojimus.


Šiame straipsnyje: Turkijavokietijademokratija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių