Turkija ragina ES imtis veiksmų Sirijoje, kad būtų užbaigta migrantų krizė

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį paragino Europos Sąjungą nustatyti Sirijoje neskraidymo zoną ir saugaus prieglobsčio teritoriją, vykstant deryboms dėl Europoje tebesiplečiančios migrantų krizės.

Kalbėdamas po diskusijų Briuselyje R.T.Erdoganas sakė, kad Turkijai tenka pagrindinė šios krizės našta, ir spaudė ES imtis veiksmų prieš „valstybės remiamą terorizmą“ karo krečiamoje kaimyninėje šalyje.

Tuo tarpu Europos Sąjunga sakė, kad Turkija privalo labiau stengtis sustabdyti šimtų tūkstančių pabėgėlių srautą, plūstelėjusį į jos teritoriją per didžiausią tokio pobūdžio krizę nuo Antrojo pasaulinio karo.

„Neginčijama, kad Europa turi geriau valdyti savo sienas. Tikimės, kad Turkija darys tą patį“, – žurnalistams sakė ES prezidentas Donaldas Tuskas.

Per Turkijos teritoriją eina pagrindinis maršrutas, kuriuo žmonių kontrabandininkai gabena tūkstančius migrantų, siekiančių geresnio gyvenimo Europos Sąjungoje. Šiemet į Bendrija neteisėtai atvyko jau apie 630 tūkst. žmonių, o daugelis jų yra pabėgę nuo konfliktų Sirijoje bei Afganistane.

Daugelis tų žmonių traukia į turtingesnes Šiaurės Europos šalis, o Vokietija, kuri paskelbė priimsianti pabėgėlius, dabar prognozuoja, kad iki šių metų pabaigos į ją gali atvykti iki 1,5 mln. prieglobsčio prašytojų.

Sirijos krizė privertė Ankarą ir Briuselį suintensyvinti diplomatines pastangas, nors ES kritikuoja žmogaus teisių padėtį Turkijoje. Abi pusės taip pat veda stringančias derybas dėl potencialios Turkijos narystės Bendrijoje.

Kalbėdamas Briuselyje per kelionę, kurią temdė padidėjusi įtampa dėl Rusijos aviacijos smūgių Sirijoje, R.T.Erdoganas ragino ES dėti didesnes pastangas, kad būtų nuverstas Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas).

Pabėgėlių krizės „esminė priežastis“ yra „valstybės remiamas terorizmas, kurį iš tikrųjų vykdo pats Al Assadas“, – sakė Turkijos lyderis, pridūręs, kad reikia atlikti tris dalykus, siekiant užbaigti tą krizę.

„Pirma – sutelkti dėmesį į (nuosaikių Sirijos sukilėlių) apmokymą ir aprūpinimą; antra – paskelbti saugią zoną, kuri būtų apsaugota nuo terorizmo, ir trečia – nustatyti neskraidymo zoną“, – aiškino R.T.Erdoganas.

Vakarų pareigūnai anksčiau reiškė abejones dėl Turkijos pasiūlymų nustatyti „saugią zoną“ Sirijos šiaurėje, kur pabėgėliai galėtų prisiglausti nuo kruvino konflikto.

Kaip pranešama, Briuselis ir Ankara taip pat aptarė Europos Komisijos planą rengti bendrą Turkijos ir Graikijos pakrančių sargybų patruliavimą Egėjo jūros rytuose, kurį koordinuotų ES dienų apsaugos agentūra „Frontex“.

Bet kokie sulaikyti migrantai būtų grąžinami į Turkiją, kur su ES finansine pagalba būtų pastatytos šešios naujos stovyklos, galinčios priimti iki 2 mln. žmonių.

Turkijos premjeras Ahmet Davutoglu (Achmetas Davotohlu) anksčiau atmetė ES planą įrengti Turkijos teritorijoje centrus, kuriuose būtų registruojami prieglobsčio prašytojai.

Europa taip pat spaudė Ankaros vyriausybę dėti didesnes pastangas, kad sutramdytų apie 30 tūkst. žmonių kontrabandininkų, kurie esą veikia Turkijos teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių