Turkija liepė Izraelio konsului Stambule laikinai palikti šalį

  • Teksto dydis:

Turkija nurodė Izraelio generaliniam konsului Stambule laikinai išvykti iš šalies, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šią besiplečiančią diplomatinę krizę išprovokavo prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos pastarosiomis savaitėmis vykę neramumai, per kuriuos izraeliečių pajėgos nukovė daug palestiniečių protestuotojų.

Kaip skelbia Anatolijos naujienų agentūra, Turkijos užsienio reikalų ministerija liepė Izraelio konsului „tam tikram laikui“ išvykti.

Turkija jau atšaukė konsultacijoms savo ambasadorių Tel Avive ir liepė išvykti Izraelio ambasadoriui Ankaroje. Izraelis savo ruožtu neįvardytam laikotarpiui išsiuntė Turkijos konsulą Jeruzalėje.

Šis kivirčas, per kurį antradienį prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ir jo Izraelio kolega Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) apsikeitė kandžiais komentarais socialiniame tinkle „Twitter“, kelia grėsmę 2016 metų susitarimui dėl santykių normalizavimo po ilgai trukusios santykių krizės.

Turkija pirmadienį išreiškė pasipiktinimą Izraelio pajėgų veiksmais prie Gazos sienos, kur žuvo 60 palestiniečių, ir išaugusią įtampą susiejo su JAV sprendimu perkelti savo ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę. 

B to, R. T. Erdoganas penktadienį rengia skubų Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) posėdį Stambule, ir sako norintis „pasiųsti įtikinamą žinią pasauliui“ šiuo klausimu.

„Istorija neatleis“

2016 metais sudaryta susitaikymo sutartis užbaigė ginčą dėl izraeliečių 2010 metais surengto reido turkų laive, mėginusiame prasiveržti į blokuojamą Gazos Ruožą. Per tą incidentą žuvo 10 turkų aktyvistų.

Šį susitarimą labai palaikė Jungtinės Valstijos, norėjusios, kad Izraelis išspręstų nesutarimus su viena ir nedaugelio savo musulmoniškų partnerių. 

Tačiau R. T. Erdoganas, kuris laiko save palestiniečių siekių gynėju, nevengė kritikuoti Izraelį net ir tada, kai ministrai spaudė siekti abiejų šalių bendradarbiavimo energetikos srityje.

Šią savaitę R. T. Erdoganas apkaltino Izraelį „genocidu“ ir pareiškė, kad B. Netanyahu vadovauja „apartheido valstybei“, o jo rankos suteptos „palestiniečių krauju“.

Tuo metu B. Netanyahu atkirto, kad būdamas vienu didžiausių palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ užtarėjų R. T. Erdoganas „be abejonės yra teroro ir žudymo ekspertas“.

Vėliau R. T. Erdoganas tviteryje paskelbė „Priminimą Netanyahui“, kad „Hamas“ nėra teroristinė grupuotė, o tik „pasipriešinimo judėjimas, ginantis palestiniečių tėvynę nuo okupanto“.

Antradienį po derybų su britų premjere Theresa May (Tereza Mei) turkų lyderis pareiškė, kad „istorija neatleis“ Izraeliui ir Jungtinėms Valstijoms už JAV ambasados perkėlimą į Jeruzalę, ignoruojant musulmonišką pasaulį.


Šiame straipsnyje: TurkijaIzraelisGazos ruožas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių