Turkija ir JAV žada vieningai vaduoti Raką nuo džihadistų

  • Teksto dydis:

Vašingtonas ir Ankara pasirengę dirbti drauge, kad „Islamo valstybės“ džihadistai būtų išstumti iš Sirijos miesto Rakos, kurią šis kovotojų judėjimas paskelbė savo įkurto islamo „kalifato“ sostine, pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

Trečiadienį paskelbtame R.T. Erdogano komentare sakoma, kad Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimo Kinijoje kuluaruose jis su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) sutarė padaryti viską, „kas būtina“, kad „Islamo valstybė“ būtų išstumta iš Rakos.

„Raka yra svarbiausias „Daesh“ centras“, – sakė R.T. Erdoganas žurnalistams, pavartojęs alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Prezidentas su turkų žurnalistais kalbėjosi savo lėktuve sugrįžęs iš Kinijos.

„B. Obama nori kažką daryti drauge, ypač Rakos klausimu, – sakė R.T. Erdoganas. – Pasakiau, kad, mūsų požiūriu, nekils jokių problemų.“

„Pasakiau, kad mūsų kariai turėtų kartu susirinkti ir padiskutuoti, o tada bus padaryta viskas, kas būtina“, – sakė prezidentas, kurį citavo dienraštis „Hurriyet“.

„Kas gali būti padaryta, bus aišku po diskusijų“, – pridūrė jis, nepateikdamas jokių detalių.

Prie Eufrato upės esančią Raką 2013 metais pirmiausia užėmė islamistai, o IS 2014-aisiais šį miestą paskelbė islamo „kalifato“ sostine. Jeigu pavyktų iš jo išstumti džihadistus, šis laimėjimas galėtų tapti posūkio tašku kruviname konflikte.

Prieš dvi savaites Turkija pradėjo ambicingą operaciją Sirijoje, pasiuntusi į šią šalį tankų ir specialiųjų pajėgų karių padėti Sirijos opozicijos kovotojams ir siekdama išstumti džihadistus bei kurdų sukilėlius iš pasienio rajonų.

Turkijos palaikomi sukilėliai jau pirmąją šios operacijos dieną užėmė IS kontroliuotą Džarabulaus miestą. Dabar Ankara sako, kad Sirijos ir Turkijos pasienis jau visiškai išvaduotas nuo IS.

Tačiau kol kas neaišku, ar Sirijos sukilėliai, palaikomi Turkijos, judės toliau į pietus ir mėgins išstumti džihadistus iš al Babo, o vėliau – ir iš pačios Rakos. Taip pat neaišku, kokiu mastu ši operacija palaikoma Jungtinių Valstijų.

Turkijai susirūpinimą kelia JAV parama Sirijos kurdų Demokratinės sąjungos partijai (PYD), taip pat kurdų Liaudies apsaugos daliniams (YPG). Ankara juos laiko „teroristine grupuote“ ir Turkijoje uždraustos separatistinės Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka.

Pernai žlugo dvejus metus galiojusios paliaubos tarp Turkijos ir PKK, kurią Ankara, Europos Sąjunga ir JAV yra įtraukusios į teroristinių organizacijų sąrašą. Žlugus paliauboms, kurdų sukilėliai ėmė rengti išpuolius prieš saugumo pajėgas neramiuose šalies pietryčiuose.

„Turime parodyti, kad mūsų esama tame regione“, – sakė R.T. Erdoganas.

„Jei žengsime žingsnį atgal, ten įsitvirtins tokios grupuotės kaip „Daesh“, PKK, PYD ar YPG“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių