Turkija ir Izraelis svarsto galimybę tiesti povandeninį dujotiekį

  • Teksto dydis:

Turkija ir Izraelis rengiasi vertinti galimybę nutiesti povandeninį dujotiekį, kuriuo Izraelio dujos būtų tiekiamos Turkijos vartotojams ir transportuojamos į Europą, ketvirtadienį pareiškė Izraelio energetikos ministras.

"Nusprendėme nedelsiant užmegzti mūsų dviejų vyriausybių dialogą ..., kad galėtume išnagrinėti galimybę įgyvendinti tokį projektą", - pažymėjo Yuvalis Steinitzas (Juvalis Šteinicas) po Stambule įvykusių derybų su savo Turkijos kolega Beratu Albayraku (Beratu Albairaku).

Ministrų susitikimas įvyko pirmą kartą po to, kai birželį šalys normalizavo santykius, pašlijusius po 2010 metų krizės, kuri kilo Izraeliui šturmavus humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą gabenusį laivą.

Pasak Y. Steinitzo, siūlomas projektas "mums leistų gamtines dujas iš Izraelio ekonominių vandenų tiekti į Turkiją, o per Turkiją - į Europą".

Nors Izraelis taip pat kuria regioninio bendradarbiavimo energetikos srityje ryšius su Jordanija, Egiptu, Kipru ir Graikija, "Turkijos galimybė yra labai svarbi", pareiškė ministras.

Jis pridūrė, kad Izraelis "taip pat džiaugsis, jeigu Turkijos įmonės pradės veikti Izraelio energetikos sektoriuje", įskaitant dujų telkinių žvalgymą.

Savo vizitą Y. Steinitzas pavadino "ką tik prasidėjusio dviejų valstybių santykių normalizavimo proceso ženklu".

Derybos dėl siūlomo Izraelį ir Turkiją sujungsiančio dujotiekio buvo surengtos praėjus vos trims dienoms po to, kai Rusija ir Turkija pasirašė susitarimą dėl dujotiekio "TurkStream", kuriuo rusiškos dujos bus tiekiamos į Turkiją ir į Europą, statybos.


Šiame straipsnyje: dujotiekisTurkijaIzraelisDujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių