Turkai parėmė konstitucijos pataisų paketą

Turkijos piliečiai pasisakė už didelius konstitucijos, priimtos po karinio perversmo, pakeitimus per referendumą, kurį Ankara, siekianti įstoti į Europos Sąjungą (ES), vadina šuoliu visiškos demokratijos link.

Suskaičiavus 99 proc. sekmadienį vykusio referendumo balsų, paaiškėjo, kad 58 dalyvavusių balsavo už siūlomus konstitucijos pakeitimus, pranešė Turkijos valstybinė televizija TRT.

Apie 42 proc. balsavo prieš, o opozicija tvirtina, kad šios reformos gali susilpninti teismų nepriklausomybę.

Per šį referendumą buvo balsuojama dėl 26 pakeitimų konstitucijoje, kuri buvo priimta po 1980 metais įvykusio karinio perversmo. Dėl šių pataisų nesutaria islamistines šaknis turinti vyriausybė ir tradicinis Turkijos elitas, kuriam priklauso daug kariškių, bijančių, kad gali kilti pavojus šalies sekuliarumo principams.

Referendumas, kuriame dalyvavo 78 proc. balso teisę turinčių piliečių, taip pat tapo balsavimu dėl pasitikėjimo valdančiąja Teisingumo ir vystymosi partija prieš kitąmet vyksiančius rinkimus.

"Peržengėme istorinę ribą pažangios demokratijos ir įstatymo viršenybės link", - premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas sakė savo partijos būstinėje Stambule.

"Turkijoje baigsis globėjiškas režimas, - pareiškė jis. - Taip pat susiformuos mentalitetas, kuris paskatins karinių perversmų entuziastus pasilaikyti šį entuziamą sau".

Konstitucijos pakeitimuose numatoma padidinti civilinių teismų kontrolę kariškiams, taip pat numatoma galimybė streikuoti valstybės tarnautojams.

Tuo tarpu opozicija įsitikinusi, kad šios nuostatos, sustiprinsiančios parlamento įtaką skiriant teisėjus, yra paslėptas mėginimas kontroliuoti teismus, kurie nesutarė su R.T.Erdogano stovykla.


Šiame straipsnyje: TurkijaKonstitucija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių