Naują parlamentą renkantys tunisiečiai tikisi visiškos demokratijos

  • Teksto dydis:

Tuniso piliečiai sekmadienį renka naują parlamentą, tikėdamiesi, kad visiškos demokratijos viltis pagaliau bus įgyvendinta, praėjus ketveriems metams po autokrato prezidento Zine'o El Abidine'o Ben Ali (Zino Abidino Ben Alio) nuvertimo.

Tunisui iki šiol sekėsi geriau negu kaimyninėms valstybėms, nuvertusioms savo ilgamečius lyderius per Arabų pavasario sukilimus. Ši šalis iš esmės išvengė visuomenės susipriešinimo ir chaoso, nors joje taip pat yra jaučiama įtampa tarp islamistinio ir labiau sekuliaraus valdymo šalininkų.

Nors per pirmuosius rinkimus 2011 metais pagrindinis klausimas buvo islamo vaidmuo politikoje, šįkart šalyje, smarkiai priklausomoje nuo užsienio turizmo, dėmesys labiausiai sutelktas į darbo vietų kūrimą, ekonomikos galimybes ir rusenantį konfliktą su islamistais kovotojais.

Nuosaikiųjų islamistų partija „Ennahda“ ir jos varžovas – sekuliarusis aljansas „Nidaa Tounes“ – tikriausiai laimės daugiausiai vietų per sekmadienį vykstantį balsavimą, kuris yra tik antrieji laisvi rinkimai Tunise po diktatoriaus nuvertimo.

Tačiau rinkimuose dalyvauja daug kitų partijų – pradedant konservatyvių islamistų salafitų judėjimais, baigiant socialistais, todėl tikėtina, kad turės būti formuojama koalicinė vyriausybė. Naująjį premjerą rinks 217 narių turintis parlamentas.

Per pirmuosius rinkimus daugiausiai vietų užsitikrino „Ennahda“, vadovavusi koalicijai iki didelės politinės krizės ir dviejų sekuliarių lyderių nužudymo, kai ši partija buvo priversta perduoti šalies vairą laikinajam premjerui.

„Ennahda“ lyderiai, kritikuojami dėl netinkamo ekonomikos valdymo ir nesugebėjimo pažaboti griežtosios linijos islamistus, sako pasimokę iš savo klaidų pirmaisiais metais po revoliucijos.

Tačiau „Nidaa Tounes“, kuriame esama buvusių Zine'o El Abidine'o Ben Ali režimo narių, save laiko moderniais technokratais, pajėgiais atremti ekonomikos ir saugumo iššūkius po neramaus islamistų vadovaujamo valdymo.

Tarp sekuliarių partijų, siekiančių patekti į naująjį parlamentą, esama vadovaujamų buvusių ankstesnio režimo pareigūnų, kurie save pateikia kaip technokratus, neprisidėjusius prie nuversto diktatoriaus klikos korupcijos ir pažeidimų.

Jų potencialus grįžimas atspindi savitą kompromisą ir konsensusą, padėjusį Tunisui išvengti konfrontacijos, stebėtos Libijoje ir Egipte, kur nesutarimai dėl islamistų vaidmens ir ankstesnių režimų pareigūnų peraugo į smurtą.

Tas kompromisas ir proporcinė rinkimų sistema lems, kad dvi pagrindinės partijos turės tartis su smulkesnėmis partnerėmis, siekdamos sudaryti daugumą parlamente ir turėti svaresnį balsą formuojant naują vyriausybę.

„Šiame kontekste dvi didžiausiose partijos – „Ennahda“ ir „Nidaa Tounes“ – tikriausiai atidės į šalį savo ideologinius nesutarimus ir dirbs kartu, kad suformuotų nacionalinės vienybės vyriausybę“, – sako konsultacinės bendrovės „Eurasia Group“ ekspertas Riccardo Fabiani (Rikardas Fabianis).


Šiame straipsnyje: TunisasrinkimaiParlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių