Tūkstančiai čekų protestuoja prieš premjeru vėl turintį tapti A. Babišą

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai čekų antradienį sostinėje Prahoje protestuoja prieš premjeru vėl turintį tapti ir mažumos vyriausybei, kuriai neoficialią paramą žadą komunistų judėjimas, vadovausiantį populistą milijardierių Andrejų Babišą.

Antradienio mitingas vyksta centrinėje Vaclovo aikštėje. Kitą dieną prorusiškų pažiūrų prezidentas Milošas Zemanas turėtų paskirti A. Babišą į šalies premjero postą.

A. Babišo populistinis judėjimas „Nepatenkintų piliečių akcija“ (ANO) (TAIP) spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose laimėjo 78 mandatus 200 vietų parlamente. Per savo kampaniją judėjimas žadėjo kovoti su korupcija.

Vis dėlto jo mažumos vyriausybė sausį pralaimėjo privalomą parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo ir buvo priversta trauktis.

A. Babišui vis dar nepavyko suformuoti koalicijos, nes jo potencialūs partneriai delsia sudaryti susitarimą su A. Babišu, kol neatsakyti klausimai apie jo komunistinę praeitį, taip pat įtartinus verslo sandorius. A. Babišas yra antras turtingiausias žmogus Čekijoje.

Dabar A. Babišas siekia sudaryti koaliciją su kairiojo sparno socialdemokratais (CSSD), parlamente turinčiais 15 vietų, tačiau partijos referendumo dėl šio sandorio rezultatai paaiškės tik birželio 15-ąją.

Protestuotojai smerkia tokius A. Babišo planus ir ragina jį trauktis iš valdžios.

Naujajai koalicijai parlamente taip pat reikėtų 15 mandatų turinčios Komunistų partijos paramos, nors ir neoficialios. Už tai komunistai pirmąkart nuo komunizmo režimo žlugimo buvusioje Čekoslovakijoje 1989 metais gautų vietą vyriausybėje.

M. Zemanas sausį pažadėjo suteikti jam antrą progą formuoti savo vyriausybę, tačiau pridūrė, kad A. Babišas turės įrodyti, jog yra užsitikrinęs būtiną palaikymą savo antrajam ministrų kabinetui parlamente. Konstitucija leido A. Babiško kabinetui tęsti savo darbą kaip visiškai visavertei vyriausybei, kol bus patvirtinta nauja vyriausybė.

A. Babišas kaltinamas, kad 2007 metais nuo savo didžiulio prekybos konglomerato „Agrofert“ atskyrė į pietus nuo Prahos esantį „Gandralizdžio“ (Čapi Hnizdo) ūkį, kad gautų iš Europos Sąjungos 2 mln. eurų subsidiją, o vėliau jį vėl susigrąžino.

Slovakijoje gimęs žemės ūkio, maisto pramonės ir žiniasklaidos magnatas A. Babišas 9-e dešimtmetyje buvo tuometinės Čekoslovakijos komunistų partijos narys. Jo pavardė figūruoja paviešintose slaptosios policijos to laikotarpio bylose.

Pats 63 metų A. Babišas neigia visus jam metamus kaltinimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Laikas prisimint Bibliją: "Lengviau kupranugaris pralįs pro adatos skylutę nei turtuolis papuls į valdžią".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių