D. Trumpas reikalauja tyrimo dėl įtariamo jo rinkimų kampanijos šnipinėjimo

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį pareikalavo, kad Teisingumo departamentas ištirtų, ar į jo rinkimų kampanijos komandą buvo „infiltruotasi“ ir ar ji buvo šnipinėjama dėl politinių tikslų.

Teisingumo departamentas savo ruožtu paskelbė, kad aiškinsis šiuos klausimus.

D. Trumpas įtarimus dėl infiltravimosi pavadino potencialiai „didesniais už Votergeitą“. Demokratai savo ruožtu sako, kad prezidentas tiesiog bando pakirsti jau metus specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) vykdomą  tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų valstybės vadovo rinkimus ir galimo Rusijos susimokymo su D. Trumpo rinkimų kampanija.

„Reikalauju – ir, žinoma, rytoj tai padarysiu oficialiai – kad Teisingumo departamentas aiškintųsi, ar FTB ir Teisingumo departamentas infiltravosi į Trumpo kampaniją arba stebėjo ją dėl politinių tikslų ir ar kokius nors tokius reikalavimus ar prašymus teikė žmonės iš (Baracko) Obamos (Barako Obamos) administracijos!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Griežtas prezidento nurodymas buvo paskelbtas didėjant tyrimo dėl Rusijos kišimosi daromam spaudimui ir JAV žiniasklaidai pranešus, kad FTB 2016 metais vieną Didžiojoje Britanijoje gyvenantį amerikiečių profesorių buvo nusiuntęs atskirai pasikalbėti su D. Trumpo kampanijos patarėjais.

Laikraštis „The New York Times“ šį profesorių įvardijo kaip informatorių. Straipsnyje buvo teigiama, jog FTB tikrino įrodymus apie įtartinus Carterio Page'o (Karterio Peidžo) ir George'o Papadopoulos (Džordžo Papadopulo) ryšius su Rusija.

Laikraštis „The Washington Post“ minimą profesorių pavadino „ilgamečiu JAV žvalgybos šaltiniu“ ir rašė, kad jis susitiko su C. Page'u, G. Papadopoulos ir trečiu kampanijos patarėju Samu Clovisu (Semu Klovisu).

D. Trumpas ir jo šalininkai minimą vyrą vadino šnipu, kurį šnipinėti jo kampanijos galbūt atsiuntė B. Obamos administracija.

Teisingumo departamentas aiškintis D. Trumpo iškeltus klausimus pavedė savo vidaus priežiūros institucijai.

Tačiau šį tyrimą departamentas apjungė su jau vykstančiu „patikrinimu“ dėl paraiškų nacionalinio saugumo orderiams pagal užsienio žvalgybos įstatymą FISA proceso, kuriuo, respublikonų teigimu, buvo piktnaudžiaujama stebint C. Page'ą.

Plečiamas „patikrinimas“

„Departamentas paprašė vyriausiojo kontrolieriaus išplėsti jau vykdomą paraiškų pagal FISA proceso patikrinimą, įtraukiant (užduotį) nustatyti, ar buvo kokių nors klaidų ar politinių motyvų ... FTB vykdant savo kontržvalgybos tyrimą dėl asmenų, įtariamų ryšiais su Rusijos agentais, kurie kišosi į 2016 metų prezidento rinkimus“, – sakoma atstovės Sarah Isgur Flores (Saros Isgur Flores) pareiškime.

Tyrimą dėl Rusijos prižiūrintis JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas (Rodas Rozensteinas) sakė: „Jei kas nors iš tikrųjų infiltravosi ar dėl nederamų tikslų sekė prezidento kampanijos dalyvius, mums reikia apie tai žinoti ir imtis atitinkamų veiksmų.“

Nors D. Trumpo šalininkai Kongrese reikalavo daugiau duomenų apie informatorių, teisėsaugos pareigūnai atsisakė juos pateikti ir nurodė, kad šaltiniui, kuris oficialiai dar nėra įvardytas, galėtų kilti pavojus, jei būtų paviešinta jo tapatybė.

Pastangas identifikuoti minimą FTB informatorių – kaip ir D. Trumpo pareiškimus – kritikavo Kongreso demokratai.

„Kongreso nariams naudotis savo padėtimi ir sužinoti FTB šaltinio tapatybę siekiant pakirsti vykdomą tyrimą dėl Rusijos kišimosi į mūsų rinkimus geriausiu atveju ... būtų neatsakinga, o blogiausiu – potencialiai nelegalu“, – sakė senatorius Markas Warneris (Markas Vorneris), aukščiausio rango demokratas Senato Žvalgybos komitete.

„D. Trumpo pareiškimas apie įsiterpusį „šnipą“ yra nesąmonė. Jo „reikalavimas“ Teisingumo departamentui ištirti tai, kas, kaip jie žino, yra netiesa, yra piktnaudžiavimas valdžia ir bandymas nukreipti dėmesį nuo jo didėjančių teisinių problemų“, – tviteryje parašė Atstovų Rūmų Žvalgybos komitete dirbantis demokratas Adamas Schiffas (Adamas Skifas).

Kitas Atstovų Rūmų demokratas Joaquinas Castro (Choakinas Kastras) į D. Trumpo reikalavimą Teisingumo departamentui reagavo tokia tviterio žinute: "@realDonaldTrump, leiskit Muelleriui dirbti savo darbą. Nesikiškit. Jus reikia iškviesti į teismą už trukdymą teisingumui/sąmokslą/pinigų plovimą.“

„Atviras trukdymas“, – parašė Atstovų Rūmų narys demokratas Ericas Swalwellas (Erikas Svolvelas).

D. Trumpo advokatas Rudolphas Giuliani (Rudolfas Džulianis), buvęs Teisingumo departamento prokuroras ir generalinio prokuroro pavaduotojas, penktadienį televizijai CNN sakė, jog neaišku, ar kampanijoje buvo FTB informatorius, bet pridūrė, kad biuras „turėtų pasakyti mums, jei taip buvo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių