Tremtinys: Tibetas virto „kalinimo stovykla“

Tibeto parlamento tremtyje pirmininkas antradienį apkaltino Kiniją pavertus jo tėvynę milžiniška kalinimo stovykla, atidarydamas didžiausią per pastaruosius ketverius metus tibetiečių lyderių susitikimą.

„Tibete tebegalioja (oficialiai) nepaskelbta karo padėtis, - parlamento pirmininkas Penpa Tseringas sakė per forumo atidarymo ceremoniją šiaurės Indijoje. - (Kinija) pavertė Tibetą teritorija, panašia į kalinimo stovyklą.“

Šis susitikimas buvo surengtas artėjant numatomam aukščiausių postų perskirstymui Pekine ir yra pirmasis po to, kai tibetiečių dvasinis vadovas Dalai Lama atsisakė politinio lyderio pareigų, perduodamas jas egzilinės vyriausybės vadovui Lobsangui Sangay.

Kai kuria apžvalgininkai kelia prielaidą, jog tikėtinas būsimasis Kinijos prezidentas Xi Jinpingas gali būti lankstesnis sprendžiant Tibeto problemą ir pasiūlyti atnaujinti derybas su vyriausybe tremtyje.

Pastaruoju metu labai pagausėjo atvejų, kai tibetiečiai vienuoliai susidegindavo protestuodami prieš Pekino valdžią, o P.Tseringas sakė, kad tokie protestai atspindi nevilties jausmą.

„Klausimas, kaip ir kokiais būdais Tibeto žmonės, gyvenantys tremtyje, turėtų atsakyti į šiandieninę tragišką padėtį Tibete, - sakė jis. - Per pastaruosius 60 metų Kinijos vyriausybė toliau vykdė asimiliacijos politiką, siekiant sunaikinti Tibeto žmonių etninę tapatybę.“

„Padėtis Tibete tapo tokia nepakeliama, kad, mūsų žiniomis, jau 51 žmogus - mūsų kraujo broliai - buvo priversti paaukoti savo gyvybes susidegindami. 41 iš jų mirė“, - pažymėjo parlamento pirmininkas.

Tarptautinės tibetiečių teisių organizacijos taip pat nurodo, kad Kinijoje užfiksuotas 51 tibetiečių mėginimo susideginti atvejis.

Dalai Lama pasmerkė šiuos incidentus ir kaltino dėl jų griežtą Kinijos politiką tibetiečių gyvenamuose regionuose.

Tibetiečiai seniai piktinasi Kinijos valdymu, sakydami, kad Pekinas varžo jų tikėjimo laisvę, o tibetiečių kultūra griaunama dėl etninių kinų antplūdžio.


Šiame straipsnyje: TibetasvienuoliaiKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių