V. Putinas „Tiesioginės linijos“ laidoje: tikiuosi normalių JAV ir Rusijos santykių

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas šiandien dalyvavo laidoje „Tiesioginė linija su Vladimiru Putinu“. Jos metu Vladimiras Putinas atsakinėjo į žurnalistų ir visuomenės klausimus.

V. Putinas ketvirtadienį į BBC korespondento klausimą, ar laikąs opozicijos lyderį Aleksejų Navalną politiniu konkurentu, atsakė kaltinimu, kad Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC remia Kremlių kritikuojantį rusų politiką.

„Kai aš išgirdau, kad kalba BBC (klausimą uždavęs žurnalistas), nė kiek neabejojau, kad būtent šį klausimą jūs užduosite, nes tai tam tikra prasme yra propaganda tų žmonių, kuriuos jūs palaikote“, – atsakė V.Putinas.

A.Navalnui buvo skirta 30 dienų arešto, kai pirmadienį jis buvo sulaikytas Maskvoje pakeliui į antivyriausybinį protestą, per kurį buvo suimta šimtai žmonių.

„Bet kokia protesto forma, įskaitant demonstracijas, turi vykti pagal įstatymus, – sakė V.Putinas. – Tie, kurie pažeidžia įstatymus, turi atsakyti už tuos pažeidimus“.

„Viena – organizuoti protesto akcijas, visai kita – panaudoti šias akcijas provokacijų ir padėties aštrinimo instrumentu savo paties reklamai. Šitam aš nepritariu“, – sakė V.Putinas, kaip įpratęs tiesiogiai neminėdamas A.Navalno.

„Manau, kad tai daroma ne padėčiai šalyje gerinti, tai daroma ne kokių nors šaliai aktualių problemų sprendimui, ne žmonių problemoms spręsti, o siekiant spręsti savo paties, asmeninius klausimus, susijusius su savo reklama“, – pridūrė jis.

Antivyriausybiniai protestai Rusijoje vyko kovo 26-ąją ir birželio 12 dieną. Juos pakurstė A.Navalno išleistas filmas: jame premjeras Dmitrijus Medvedevas kaltinamas per neskaidrų ne pelno fondų tinklą kontroliuojantis didžiulį asmeninį turtą. Šis vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas daugiau kaip 23 mln. kartų.

Teisininko išsilavinimą turintis 41 metų A.Navalnas pranešė ketinantis mesti iššūkį V.Putinui 2018 metų prezidento rinkimuose, nors dabartinis Rusijos vadovas vengia atsakyti į klausimą, ar dalyvaus šiuose rinkimuose siekdamas ketvirtos kadencijos.

J. Comey elgesį pavadino keistu

Rusijos prezidentas išreiškė abejonių dėl buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey (Džeimso Komio) elgesio, palygindamas jį su valstybės paslapčių viešintoju Edwardu Snowdenu (Edvardu Snoudenu) ir pajuokaudamas, kad Rusija ir jam gali pasiūlyti prieglobstį.

Kalbėdamas tiesioginėje televizijos laidoje, atsakinėdamas į žurnalistų ir visuomenės klausimus, buvęs KGB pareigūnas sakė, kad J. Comey kaip saugumo pareigūno elgesys jam atrodo keistas, atleistam J. Comey nutekinus savo susitikimo su prezidentu Donaldu Trumpo (Donaldu Trampu) detales.

„Staiga jis pareiškė, kad jis įrašė pokalbį su prezidentu, o tada per draugą perdavė jį žiniasklaidai. Skamba labai keistai, kad specialiosios tarnybos vadovas įrašinėtų pokalbį su vyriausiuoju vadu, o paskui per draugą perduotų jį žiniasklaidai. Kuo tada FTB direktorius skiriasi nuo pono Snowdeno“, – kalbėjo V. Putinas.

„Tada jis nėra saugumo tarnybos vadovas, o yra teisių gynėjas, ginantis tam tikrą poziciją“, – sakė Rusijos prezidentas ir pridūrė, kad jeigu dėl to „prasidės koks nors jo (J. Comey) persekiojimas, mes ir jam esame pasiruošę suteikti politinį prieglobstį Rusijoje. Jis turi tai žinoti“.

V. Putinas politinį prieglobstį suteikė E. Snowdenui, kuris nutekino informaciją apie slaptas JAV sekimo programas ir įstrigo Maskvoje, kai pakeliui į Pietų Ameriką buvo panaikintas jo JAV pasas.

J. Comey vadovavo FTB tyrimui dėl galimų D. Trumpo rinkimų komandos ryšių su Maskva, kurią JAV žvalgybos vadovai viešai kaltina bandymu paveikti 2016 metų prezidento rinkimų rezultatus respublikono naudai.

D. Trumpo atleistas J. Comey nutekino informaciją apie judviejų susitikimus, kuriuose prezidentas neva reikalavo J. Comey „lojalumo“ ir prašė užmiršti tą tyrimą.

Ketvirtadienį V. Putinas dar kartą paneigė kaltinimus, kad Rusija kišosi į JAV rinkimus, savo ruožtu apkaltindamas Vašingtoną.

„Nuolatinė amerikiečių propaganda, nuolatinis į JAV orientuotų NVO (nevyriausybinių organizacijų) maitinimas, beje, skiriant tam reikalui pinigus tiesiogiai, visa tai kas, ar ne įtaka mūsų protams, ar ne mėginimas paveikti tai, kaip mes turime elgtis per rinkimų kampaniją?“ – klausė V. Putinas.

„Ir tai tęsiasi iš metų į metus, – pridūrė V. Putinas. – Paimkite gaublį, pasukite jį, pirštu beskite į bet kurią vietą, ten – amerikiečių interesai, ir ten tikrai yra jų kišimasis. Žinau tai iš pokalbių praktiškai su visus valstybių vadovais. Paprasčiausiai jie nenori pyktis su amerikiečiais, niekas tiesiai to nesako“.

„Mes turime savo nuomonę ir atvirai ją reiškiame. Tai nėra kokie nors slapti nelegalūs veiksmai“, – patikino V. Putinas.

Netiki cirku?

V. Putinui patikinus visuomenę, kad jis žino šalies problemas, pirmąsias 40 minučių pasirodydavo klausimų ir komentarų tekstai, kuriuose jo valdymas aiškiai buvo vertinamas sarkastiškiau.

Pavyzdžiui, buvo pasirodęs toks iškalbingas klausimas: „Putinai, ar tikrai manot, jog žmonės tiki šiuo cirku su surežisuotais klausimais?“

Kitame nepasirašytame klausime buvo paminėtas opozicijos lyderis, kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas, kuris ragino šalininkus dalyvauti nesankcionuotoje pirmadienio demonstracijoje Maskvoje ir šiuo metu yra už grotų.

A. Navalno klipas, kuriame teigiama, kad premjeras Dmitrijus Medvedevas, pasinaudodamas neaiškiomis ne pelno organizacijomis, slepia namus ir vynuogynus, per „YouTube“ buvo peržiūrėtas daugiau kaip 23 mln. kartų.

Tarp pasirodžiusių klausimų buvo ir tokie: „Ar tiesa, kad Navalnas dabar kurią filmą apie jus?“, „Ar jūsų žodžiai „mes saviškių neišduodame“ taikomi ir valstybės lėšų grobstytojams bei korumpuotiems pareigūnams?“

V. Putino taip pat buvo paklausta, kada jis atleis D. Medvedevą ir kitus pareigūnus: „Ar jūs nuo jų nepavargot?“

Keliose žinutėse buvo raginama nutraukti V. Putino valdymą. Kitais metais Rusijoje vyks rinkimai, per kuriuos V. Putinas, kaip tikimasi, sieks ketvirtos kadencijos.

Vienas žmogus pateikė klausimą: „Kada liausitės pažeidinėję konstitucijoje numatytą dviejų kadencijų limitą?“. Kitas pasakė, kad „trijų prezidento kadencijų gana“.

Vienoje žinutėje buvo parašyta paprastai: „Viso gero, Vladimirai Vladimirovičiau.“

Paskui tie klausimai išnyko iš ekrano.

Tikisi normalių santykių

Laidoje V. Putinas sakė, kad Maskva ir Vašingtonas galėtų drauge stengtis užkirsti kelią masinio naikinimo ginklų platinimui, taip pat spręsti Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketinių ginklų problemą.

Pasak jo, Rusija ir JAV galėtų bendradarbiauti ir spręsdamos pasaulinio skurdo ir klimato kaitos problemas.

Rusijos lyderis dar pažymėjo, kad Maskva viliasi, jog JAV galėtų vaidinti „konstruktyvų vaidmenį“ Ukrainos krizei įveikti.

Įtarimus, kad Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus, V. Putinas pavadino „didėjančių politinių nesutarimų“ atspindžiu.

Jis dar kartą paneigė kišimąsi į JAV rinkimus ir sakė, kad Rusija atvirai reiškia savo nuomonę ir nedalyvauja jokioje slaptoje veikloje.

Saugumas Arkties regione

V. Putinas pareiškė, kad jo šalis ketina užtikrinti savo suverenitetą Arkties teritorijose bei garantuoti saugumą šiame regione, atsižvelgiant į JAV karinių pajėgumų stiprinimą.

„Reikia užtikrinti... suverenitetą šiose (Arkties) teritorijose“, – sakė V. Putinas.

Tai jis pareiškė atsakydamas į klausimą apie strategiją dėl Arkties regiono.

„Nepamirškime ir apie grynai karinę reikalo pusę: valstybės gynybinio pajėgumo prasme tai itin svarbus regionas“, – pabrėžė Rusijos lyderis.

„Nesinori čia nieko kurstyti, bet specialistai žino, kad amerikiečių atominiai povandeniniai laivais yra Norvegijos šiaurėje. Raketų skrydžio iki Maskvos laikas – 15 minučių. Turime suprasti, kas ten vyksta, matyti, kas ten vyksta. Atitinkamu būdu turime save apginti“, – sakė jis.

V. Putinas atkreipė dėmesį į būtinybę užtikrinti pasienio apsaugą Arkties regione.

„Kalbant apie strateginę ginkluotę – ten (potencialaus konflikto atveju raketų skrydžio) trasa kaip tik eina galimu šiauriniu kursu. Tikiuosi, iki to nebus prieita, bet turime tai žinoti“, – pabrėžė V. Putinas.

Susilaukė vaikaičio

Laidoje V. Putinas pranešė, kad neseniai susilaukė antro vaikaičio ir pridūrė, jog nenorėtų, kad jo vaikaičiai taptų „kraujo princais“.

„Mano vaikai, nepaisant visų tų sklandančių gandų, gyvena čia, Rusijoje, Maskvoje. Turiu ir vaikaičių... Kalbant apie vaikaičius – kai kas jau ir vaikų darželį lanko. Suprantat, reikalas tas, jog aš nenoriu, kad jie augtų kaip kokie kraujo princai, o noriu, kad užgautų normaliais žmonėmis“, – sakė V. Putinas.

Jis taip pat pranešė, kad neseniai antrą kartą tapo seneliu.

Pasak V. Putino, jo dukterys užsiima moksline ir šviečiamąja veikla, „niekur nelenda – į jokią politiką, gyvena normalų paprastą gyvenimą“.

Tam, kad vaikaičiai užaugtų normaliais žmonėmis, jiems būtinas „paprastas eilinis bendravimas vaikų kolektyvuose“, sakė jis.

„Užtektų man dabar tik pasakyti jų amžių, vardus, jie iš karto būtų identifikuoti, jų nepaliktų ramybėje. Na, o tai padarytų žalos vaiko vystymuisi“, – kalbėjo prezidentas.

„Prašau mane teisingai suprasti ir supratingai vertinti tokią poziciją“, – pridūrė V. Putinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių