Tibetiečių dvasiniam lyderiui Dalai Lamai sukako 82-eji

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai tremtyje Indijoje gyvenančių tibetiečių ketvirtadienį modami baltomis skarelėmis, smilkydami smilkalus ir kalbėdami maldas pasveikino Tibeto budizmo dvasinį lyderį Dalai Lamą su 82-uoju gimtadieniu.

Pats Dalai Lama šia proga suraikė tortą ir stebėjo jaunų savo pasekėjų tautinių šokių ir dainų koncertą Leho mieste, esančiame Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje, kur gyvena daug tibetiečių.

Minios tibetiečių ir ladakiečių sveikino Dalai Lamą, kai jis ėjo gatve maždaug kilometrą iki didžiulio parko, kur buvo surengta jo gimtadienio šventė.

Čia budistų dvasinis lyderis pasimeldė kartu su susirinkusiaisiais ir išklausė tibetiečių bendruomenės lyderių kalbų. Pastarieji Dalai Lamą už jo vaidmenį siekiant Tibetui didesnių teisių.

Delyje tibetiečių bendruomenės nariai paminėti Dalai Lamos gimtadienio susirinko mokykloje, kur ta proga buvo meldžiamasi ir šokami tradiciniai šokiai. Savanoriai susirinkusiuosius, stebėjusius moksleivių pasirodymą, vaišino saldžiais ryžiais.

Panaši šventė vyko ir Indijos šiauriniame Dharamsalos mieste, kur Dalai Lama gyvena nuo 1959-ųjų, kai pasitraukė iš Tibeto, žlugus sukilimui prieš Kinijos valdymą.

Kinija Nobelio taikos premijos laureatą vadina pavojingu separatistu, siekiančiu atskirti Tibetą nuo Kinijos. Pats tibetiečių dvasinis vadovas, kuris yra uolus pacifistas, sako tesiekiantis didesnių teisių bei autonomijos Tibetui.

Kinija nepripažįsta tremtyje dirbančios Tibeto vyriausybės ir nuo 2010 metų nepalaiko jokio dialogo su Dalai Lamos atstovais.


Šiame straipsnyje: Dalai LamaTibetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių