Th. May ir princas Williamas dalyvaus Amjeno mūšio šimtmečio minėjime

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos princas Williamas (Viljamas) ir ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį kartu su 2 tūkst. svečių dalyvaus ceremonijoje, skirtoje 100-osioms Amjeno mūšio, paspartinusio Pirmojo pasaulinio karo pabaigą, metinėms.

Karių, dalyvavusių žaibiškame Sąjungininkų pajėgų puolime, palaužusiame Vokietijos gynybą ir demoralizavusiame jos karius bei priartinusiame karo pabaigą, artimieji iš skirtingų pasaulio kampelių suplūdo į Amjeną dalyvauti miesto katedroje vyksiančioje ceremonijoje.

Australijos, Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų vyriausybių atstovai taip pat pagerbs dešimtis tūkstančių karių, kritusių keturias dienas trukusiose kovose. Tarp ceremonijos svečių bus ir Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas  (Joachimas Gaukas).  

Amjeno mūšiu prasidėjo  paskutinis Pirmojo pasaulinio karo etapas - Šimto dienų puolimas Vakarų fronte, kuris baigėsi 1918 metų lapkritį Antantei ir Vokietijai pasirašius paliaubų susitarimą. 

Amjeno mūšio metu Britanijos, Kanados bei Australijos pėstininkai ir šimtai Sąjungininkų tankų Amjeno fronto linijoje pralaužė Vokietijos pozicijas. Vokiečių generolas Erichas Ludendorffas (Ėrichas Liudendorfas) tai pavadino „juoda Vokietijos armijos diena“ kare.

Britų premjerei Th. May tai yra jau antrasis apsilankymas Prancūzijoje per mažiau nei savaitę. Penktadienį Viduržemio jūros pakrantėje esančiame Bregansone ją savo atostogų rezidencijoje priėmė Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), kurį premjerė supažindino su savo „Brexit“ planu.

Th. May, jaučianti didžiulį spaudimą užsitikrinti sąjungininkių palaikymą savo parengtai Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos strategijai, per ceremoniją Amjene perskaitys ištrauką iš Britanijos karo laikų lyderio Davido Lloydo George'o (Deivido Loido Džordžo) memuarų.   

Princas Williamas taip pat kreipsis į ceremonijos svečius, o vėliau kartu su premjere susitiks su karių artimaisiais, įskaitant Kanados bei Australijos kareivių, vedusių Sąjungininkų pajėgas į mūšį, palikuoniais.  

Amjene gimęs E. Macronas ceremonijoje nedalyvaus.

Ši ceremonija yra viena iš daugelio Pirmojo pasaulinio karo įvykiams paminėti skirtų renginių šiais metais.

Nors Sąjungininkų pajėgos Amjene sudavė Vokietijos kariuomenei lemiamą smūgį, šis puolimas nėra taip gerai žinomas plačiajai visuomenei kaip ilgiau trukusios ir daugiau gyvybių nusinešusios Pirmojo pasaulinio karo kautynės, tokios kaip Somos ar Verdeno mūšiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių