Th. May atsisako svarstyti naujus planus dėl „Brexit“ sąlygų

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį pareiškė, kad vienintelė alternatyva jos kabineto parengtam susitarimui dėl „Brexit“ sąlygų bus šalies išstojimas iš ES be jokio susitarimo.

„Esu įsitikinusi, kad per derybas su ES pasieksime gerą susitarimą (dėl „Brexit“), kurį po to pateiksime parlamentui. Manau, kad alternatyva bus susitarimo nebuvimas“, – interviu transliuotojui BBC nurodė ji.

„Išstosime (iš ES) 2019-ųjų kovo 29-ąją“, – pažadėjo premjerė.

Tarptautino valiutos fondo (TVF) ekspertai mano, kad „Brexit“ be jokio susitarimo lemtų dideles išlaidas Britanijai ir mažesnes – bloko valstybėms narėms.

Neseniai paskelbtoje TVF apžvalgoje teigiama, kad pereinamasis laikotarpis, dėl kurio jau susitarė abi šalys, itin svarbus Britanijai, nes jis suteiks daugiau laiko naujiems Londono ir Briuselio santykiams užsimegzti.

Tiek JK, tiek ES atstovai kiek anksčiau pareiškė įsitikinę, kad pajėgs pasiekti susitarimą dėl „Brexit“ per 4–6 savaites, bet ekspertai vis dar nerimauja, kad Britanijai teks išstoti be jokio susitarimo.

Liepą premjerės užmiesčio rezidencijoje Čekerse Th. May kabineto ministrai parengė susitarimą, numatantį šalies išstojimo iš Bendrijos sąlygas.

Kaip rodo anksčiau rugsėjį televizijos „Sky News“ atlikta nuomonių apklausa, 52 proc. JK gyventojų nepritaria šiam vyriausybės planui.

Be to, ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pavadino Čekerso planą „mirusiu“ ir paragino Londoną vadovautis vadinamuoju Kanados modeliu įgyvendinant „Brexit“. Šį modelį palaiko ir buvęs Britanijos diplomatijos vadovas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

Pastaruoju metu Britanijoje netyla nesutarimai dėl šalies išstojimo iš ES sąlygų. Nesutarimų esama ir valdančiųjų konservatorių gretose.

Liepą dėl tokių nesusitarimų iš vyriausybės pasitraukė tuometiniai užsienio reikalų sekretorius B. Johnsonas ir „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas). Jie buvo laikomi vadinamojo „kieto“ išstojimo iš bloko varianto šalininkais ir nesutaria šiuo klausimu su Th. May.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NBA

NBA portretas
Kai isvarys europinius vergus is J.K, tai paziuresim, kas atliks juodziausius darbus?...Britai? abejoju.

tai

tai portretas
tik parodo kam ji tarnauja ir tai masonai.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių