Teršalai Jangdzės upėje Kinijoje sukėlė paniką

Praėjusią savaitę iš krovininio laivo į ilgiausią Kinijos upę išsiliejusi rūgštis užteršė vandentiekio vandenį.

Tai jau antra per mėnesį dėl vandens užterštumo kilusi panika šalyje. Sausį gamyklos pietiniame Guangsi regione vandens resursus užteršė nuodingu kadmiu ir kitais teršalais.

Laivas, kaip praneša, priklausantis Pietų Korėjai, stovėjo viename Jangdzės upės uostų, kai praėjusį ketvirtadienį per nesandarią sklendę iš jo nutekėjo fenolis – rūgštis, naudojama valymo priemonėse, pranešė vietos tarnybos.

Penktadienį vietos gyventojai ėmė skųstis, kad iš krano tekantis vanduo skleidžia keistą kvapą. Netrukus pasklidę gandai, kad iš apvirtusio laivo į upę teka teršalai, paskatino Dziangsu provincijos Zhenjiango mieste gyvenančius žmones masiškai pirkti vandenį buteliuose.

Vienoje nuotraukoje, kurią paskelbė „China Daily“ laikraštis, matyti visiškai ištuštintos parduotuvės lentynos ir į pirkinių vežimėlius vandens butelius kraunantys pirkėjai.

Dabar vandens kokybė mieste normalizavosi, antradienį pranešė vietos valdžia.

Vienas miesto gyventojas naujienų agentūrai AFP teigė, kad masinis vandens pirkimas trečiadienį nuslūgo.

„Kilo panika, visi keletą dienų pirko vandenį buteliuose. Tačiau tai liovėsi, kai vietos valdžia pranešė, kad vandentiekio vanduo dabar saugus“, – teigė jis.

Miesto pareigūnai trečiadienį padėties nekomentavo. Tuo metu Pietų Korėjos konsulatas Šanchajuje teigė apie incidentą nieko nežinantis.

Fenolis, dar vadinamas karbolio rūgštimi, patekęs į organizmą gali sudirginti akis ir odą, pažeisti kepenis ir inkstus, pakenkti nervų sistemai.

Dar didesnis aplinkosauginis skandalas neseniai kilo Guangsi regione, kur nuodingu kadmiu ir kitomis atliekomis užteršta 300 kilometrų upės atkarpa.

Įvykį tiriantys pareigūnai sulaikė mažiausiai 8 kompanijų vadovus ir nubaudė devynis valstybės pareigūnus.

Daugelis Kinijos vandens arterijų smarkiai užterštos gamyklų ir ūkių nuodingomis atliekomis. Dėl to kaltinama tris dešimtmečius sparčiai auganti pramonė ir aplinkosaugos įstatymų įgyvendinimo priežiūros stoka.


Šiame straipsnyje: KinijaJangdzėupė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių