Teroro aktai kirto skaudų smūgį Prancūzijos ekonomikai

Prancūzija – viena labiausiai turistų lankomų šalių, bet jos turizmo pramonei skaudų smūgį sudavė lapkritį įvykę teroro aktai Paryžiuje. 

Sektorius tikėjosi atsigauti po sėkmingai įvykusio Europos futbolo čempionato, bet po žudynių Nicoje, kur užpuolikas sunkvežimiu per Bastilijos dienos šventę rėžėsi į minią, skrydžių į Prancūziją sumažėjo penktadaliu.

Turistai Prancūzijai sukrauna devynis procentus Bendrojo vidaus produkto. Nuo sausio iki liepos atvykstančiųjų lėktuvais sumažėjo beveik šešiais procentais šalies mastu, o į Paryžių – net 11 procentų.

Nicoje, kur žuvo daugiau negu 80 žmonių. Prancūzijos Rivjeroje vieni viešbučiai nesulaukė 5 procentų poilsiautojų, kiti – net 10 procentų.

„Jeigu nusprendėte dabar nevažiuoti, tai geriau atidėkite kelionę, juk jau išleidote pinigų rezervavimui, verčiau pasirinkite kitą laiką“, – patarė Nicos viešbučių sąjungos pirmininkas Denisas Cippolini.

Paryžiuje penkių žvaigždučių viešbučiuose pelnas beveik perpus mažesnis, viešbučiai, restoranai skundžiasi ir kituose regionuose, taip pat Normandijoje, kur džihadistai praėjusią savaitę nužudė kunigą.

Tačiau netikėta, kad kelionių atsisako turistai iš Kinijos, o neišsigandęs amerikietis sako atvykęs, kad palaikytų Nicos gyventojus.

„Kelionę užsisakėme dar prieš išpuolį, konsultavomės su agentu, ar saugu važiuoti į Nicą. Nusprendėme kelionės neatšaukti, juk reikia palaikyti Nicos gyventojus“, – tvirtino turistas iš JAV Mattas.

Tačiau turistus baidė ne tik išpuoliai – kelias savaites vyravo šiam laikui nebūdingi orai. Be to, bendrovė „Air France“ streikavo net ir per Europos futbolo čempionatą. Kaimynė Vokietija taip pat kenčia nuo išpuolių, bet kol dėl sumažėjusio turistų srauto nesiskundžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių