Teismas leido iš dalies įsigalioti D. Trumpo imigracijos draudimui

  • Teksto dydis:

JAV Aukščiausiasis Teismas laikinai leido taikyti kiek apkarpytą Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) administracijos įsaką dėl draudimo į šalį įvažiuoti šešių musulmoniškų šalių piliečiams, prezidentui švenčiant bent dalinę pergalę kol kas didžiausioje jo teisinėje kovoje nuo prezidentavimo pradžios.

Vis dėlto teismas nusprendė apsaugoti vieną užsieniečių grupę, tuos, „kurie turi patikimų įrodymų apie bona fide santykius su fiziniu arba juridiniu asmeniu Jungtinėse Valstijose“.

Aukščiausiasis Teismas dar nagrinės apeliaciją dėl dviejų žemesnio rango teismų, užblokavusių D.Trumpo įsakus, draudžiančius į JAV atvykti piliečius iš šešių šalių Artimuosiuose Rytuose. Šią apeliaciją ketinama pradėti nagrinėti spalio mėnesį, kai bus išklausyti proceso dalyvių argumentai.

Praėjusią savaitę D.Trumpas pareiškė, kad draudimas į šalį įvažiuoti Irano, Libijos Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams įsigalios praėjus 72 valandoms nuo jo patvirtinimo teisme.

D.Trumpas pirmosiomis prezidentavimo dienomis pasirašė kontroversišką įsaką, laikinai uždraudusį įvažiuoti į Jungtines Valstijas septynių musulmoniškų šalių – Irako, Irano, Sirijos, Sudano, Libijos, Somalio ir Jemeno – piliečiams. Tiek pirmąjį įsaką, tiek vėlesnį dekretą, pagal kurį iš to valstybių sąrašo buvo išbrauktas Irakas, blokavo teismai.

Baltieji rūmai aiškina, kad šių šalių patikros ir informacijos valdymo pajėgumai neatitinka JAV saugumo reikalavimų. Tačiau įsako kritikai tvirtina, kad draudimas pažeidžia JAV konstituciją, kadangi taikomas prieš musulmoniškas šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių