Teisių gynėjai: Rusijos milicija sunkiai serga

Dar vienas milicijos įvykdyto smurto atvejis Maskvoje - išeivio iš Abchazijos nužudymas -rodo, kad būtina skubi vidaus reikalų institucijų reforma, teigia Rusijos žmogaus teisių gynėjai.

„Milicija sunkiai serga. Reikia vykdyt kardinalią reformą", - sakė agentūrai "Interfax" trečiadienį Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva.

Tyrimų komiteto prie RF prokuratūros duomenimis, pirmadienį 22 val. 30 min. Maskvoje girtas milicijos darbuotojas Anveras Ibragimovas sumušė du vyrus, kilusius iš Abchazijos. Vienas nukentėjusiųjų Eduardas Gurckaja mirė vaistinėje.

Su A.Ibragimovu buvo dar du milicininkai. Pirminiaisi tyrėjų duomenimis, jie nemušė nukentėjusiųjų, bet ir nesustabdė tarnybos draugo.

Pasak A.Aleksejevos, Pilietinės visuomenės institutų rėmimo ir žmogaus teisių tarybos prie RF prezidento darbo grupė parengė siūlymų, kaip reformuoti miliciją.

"Mes turime labai rimtų projektų, bet su jais niekas nenori susipažinti. Aš neturiu vilties, kad mūsų siūlymai bus išgirsti. Valdžia gvildena kažkokias pavienes problemas, bet nevykdo visos sistemos (reformų)", - sakė Maskvos Helsinkio grupės vadovė.

"Mūsų pagrindinė idėja - milicija turi liautis buvusi karinė organizacija. Vidaus reikalų ministerija turi tapti organizacija, artimesne visuomenei. Dabar milicija - karinė organizacija, kuri gina valdžią nuo visuomenės, o ne visuomenę nuo nusikaltėlių", - pabrėžė L.Aleksejeva.

"Po majoro (Deniso) Jevsiukovo papiktinamo poelgio (kai jis balandžio 27 dieną Maskvoje ėmė šaudyti į žmones prekybos centre ) visuomenėje kilo diskusija, ar tokia milicija turi ir toliau būti", - savo ruožtu sakė judėjimo "Už žmogaus teises" lyderis Levas Ponomariovas.

Opozicijos aktyvistai ir teisių gynėjai šeštadienį, lapkričio 28 dieną, Maskvoje ketina surengti mitingą už teisėsaugos institucijų reformą. Ši akcija suderinta su sostinės valdžia.

Akciją organizuoja opoziciniai judėjimai "Solidarumas", Jungtinis piliečių frontas, teisių gynimo judėjimas "Už žmogaus teises" ir Maskvos antifašistai.


Šiame straipsnyje: Rusijos milicijamilicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių