Derybose dėl branduolinės programos – lemiamas etapas

  • Teksto dydis:

Irano ir šešių pasaulio galybių ministrai kartu su Europos Sąjungos diplomatijos vadove pirmadienį pradėjo lemiamas derybas Šveicarijoje dėl Teherano branduolinės programos ateities, pranešė vienas naujienų agentūros AFP reporteris.

Irano, JAV, Kinijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai siekia iki antradienio pabaigos susitarti dėl politinio pagrindo išsamiai sutarčiai, kuri turėtų apriboti Teherano branduolinę programą.

Stringa dėl trijų klausimų

Laiko spaudžiamos derybos dėl Irano branduolinės programos vis dar stringa dėl trijų svarbių klausimų, vienas Vakarų šalių diplomatas sakė pirmadienį, likus mažiau negu dviem paroms suderinti išsamios sutarties politinius metmenis.

Dabar atėjo laikas pasakyti „taip arba ne“ tai sutarčiai, pabrėžė diplomatas.

Jis pridūrė, jog vis dar ginčijamasi, kiek laiko turėtų galioti potenciali sutartis, kokiu būdu turėtų būti atšauktos Jungtinių Tautų sankcijos Iranui ir koks turėtų būti potencialaus sankcijų grąžinimo mechanizmas.

S. Lavrovas laikinai palieka derybas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pasitrauks iš įtemptų derybų dėl Irano branduolinės programos ir sugrįš kitą dieną, jeigu atsiras reali galimybė pasirašyti sutartį, pranešė jos atstovė.

„Ko gera, jeigu rytoj (antradienį) bus reali susitarimo tikimybė, jis sugrįš“, – Rusijos URM atstovės Marija Zacharova sakė žurnalistams Šveicarijos mieste Lozanoje.

Kremlius pirmadienį pranešė, kad yra „teigiamų signalų“ iš Lozanoje vykstančių pasaulio galių ir Teherano derybų dėl Irano branduolinės programos, tačiau apie galimus jų rezultatus kalbėti anksti.

„Dabar nespėliokime, ar stiklinė yra pustuštė, ar puspilnė. Iš Lozanos yra tam tikrų teigiamų signalų, dabar ten dirba ministrai, šiandien jie dar dirbs, palaukime reakcijos iš ten“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams Maskvoje.

Daugiau informacijos jis nepateikė.

Teheranas: sutartis pasiektina

Irano ir galingųjų šalių sutartis dėl Teherano branduolinės programos „pasiektina“, sekmadienį Šveicarijoje, kur vyksta įtemptos derybos, pareiškė šiitiškos respublikos vyriausiasis derybininkas ir pridūrė, kad lieka išspręsti „du arba tris“ klausimus.

Tačiau derybininkas Abbasas Araqchi (Abasas Arakčis) atmetė galimybę išsiųsti Irano branduolinių medžiagų atsargas į užsienį, nors tai yra esminis pasaulio galybių reikalavimas. Jis taip pat tvirtina, kad turi būti atšauktos visos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos ir sankcijos Irano atžvilgiu.

„Pasiekti susitarimą įmanoma. Daugeliui klausimų rasti sprendiniai. Tebedirbame dėl dviejų arba trijų klausimų. ... Derybos – galutinėje fazėje ir yra labai sudėtingos“, – A.Araqchi sakė žurnalistams Lozanoje.

„Esame nusiteikę optimistiškai; galimybė užsitikrinti sutartį yra. Vis dėlto reikia, kad kita pusė priimtų būtinus sprendimus ir pademonstruotų savo politinę valią“, – pridūrė jis.

Tačiau Irano diplomatas perspėjo: „Mūsų programoje nekalbama apie prisodrinto urano atsargų išvežimą, ir mes neketiname išsiųsti jų į užsienį. ... Negali būti jokių klausimų dėl atsargų išsiuntimo į užsienį.“

Jeigu Iranas būtų įtikintas išsiųsti į užsienį savo sukauptas mažai prisodrinto urano atsargas, jam taptų daug sunkiau pasigaminti branduolinių ginklų tuo atveju jei šiitiška respublika turėtų tokių ambicijų. Dabar Irano turimų urano atsargų pakaktų keliems atominiams užtaisams pagaminti, jeigu ta medžiaga būtų toliau sodrinama.

Ši sąlyga, kartu su apribojimais, nustatytais naudojamų urano sodrinimo centrifugų skaičiui, pratęstų vadinamąjį proveržio laiką, kurio Iranui prireiktų sukaupti pakankamai skiliųjų medžiagų atominei bombai pasigaminti.

Iranas neigia norintis susikurti branduolinį arsenalą, bet S.Araqchi sekmadienį, likus dviem dienoms iki galutinio termino sudaryti politinį pagrindų susitarimą, sakė, kad Teheranas bet kokiu atveju reikalauja atšaukti sankcijas „pagal tikslią programą“.

„Visos sankcijos turi būti atšauktos – ES, Jungtinių Valstijų, JT Saugumo Tarybos. Yra šešios (JT Saugumo Tarybos) rezoliucijos, kurios turi būti panaikintos“, – pabrėžė S.Araqchi.

Pasaulio galybės pasiruošusios įšaldyti sankcijas, o ne jas panaikinti – ir ne iškart, o per tam tikrą laiką, siekiant užtikrinti, kad Iranas nepažeistų planuojamos sutarties. Tačiau tokį scenarijų gali būti sudėtinga įgyvendinti JT sankcijų atžvilgiu, perspėja ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių