T.Blairas: nenumačiau „košmaro“ Irake

Buvęs Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Tony Blairas trečiadienį sakė negalėjęs įsivaizduoti, kad situacija Irake virs tokiu "košmaru".

Buvęs premjeras pabrėžė, jog "vis dar nesigaili priėmęs sprendimą įsitraukti į karą", tačiau sakė, jog "nepaprastai apgailestauja" dėl visų šio konflikto šalių aukų - kare kritusių britų kariškių, jų sąjungininkų, civilių irakiečių, diplomatų ir atsitiktinių aukų, tokių kaip nužudyti įkaitai.

T.Blairo memuarų ištraukose, kurios buvo paskelbtos prieš knygos pasirodymą prekyboje, atkartojami ankstesni buvusio vyriausybės vadovo pareiškimai, kad 2003 metų JAV vadovaujama invazija į Iraką buvo teisėta, nes Saddamas Husseinas kėlė grėsmę ir galėjo turėti masinio naikinimo ginklų.

"Negaliu apgailestauti dėl sprendimo eiti kariauti... Galiu pasakyti, jog nė neįsivaizdavau, koks ten košmaras išsirutulios", - sakė T.Blairas, turėdamas galvoje po invazijos prasidėjusią kruviną politinę ir tarpkonfesinę nesantaiką.

Sprendimas dėl karo Irake neabejotinai buvo labiausiai kontroversiškas per dešimtmetį trukusį T.Blairo vadovavimo vyriausybei laikotarpį. Jis išprovokavo didelius visuomenės protestus, suskaldė leiboristus, o pats T.Blairas sulaukė kaltinimų apgavęs britus dėl tikrųjų šio karo priežasčių, nes masinio naikinimo ginklų ten taip ir nebuvo rasta.

"Suprantu, kad užuojautos ir atjautos žodžiai visiškai neadekvatūs", - rašė apie karo aukas T.Blairas, kuris buvo artimiausias tuometinio Jungtinių Valstijų prezidento George'o W.Busho sąjungininkas, tvirtai rėmęs jo sprendimą surengti invaziją į Iraką.

"Jie mirė, o aš, daręs sprendimus tose aplinkybėse, kurios privedė prie jų mirties, tebesu gyvas", - rašė ekspremjeras.

T.Blairas, kuris šiuo metu dirba Artimųjų Rytų taikos tarpininkų ketverto - JAV, Rusijos, Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Tautų (JT) - pasiuntiniu, yra ilgiausiai pareigas ėjęs leiboristų premjeras, laimėjęs trejus visuotinius rinkimus iš eilės. Iš vyriausybė vadovo posto jis pasitraukė 2007 metais.

Neabejojama, kad T.Blairo memuarai "Kelionė" (A Journey), kuriuos jis pats vadina "laišku šaliai, kurią myliu", sulauks didžiulio susidomėjimo.

Knyga, kuri trečiadienį turi pasirodyti parduotuvių lentynose, jau puikuojasi internetinės prekybos bendrovės "Amazon" 20-ies perkamiausių bestselerių sąraše.

Buvęs premjeras sakė, jog už memuarus gautą avansą, kurį, kaip pranešama, sudaro 4,6 mlrd. svarų, taip pat už parduotas knygas gautas pajamas skirs Karališkajam britų legionui - labdaros fondui, kuris rūpinasi sunkiai sužeistais karo veteranais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių