Tarptautiniai antisemitizmo tyrėjai smerkia Lenkijos holokausto įstatymą

  • Teksto dydis:

Tarptautiniai antisemitizmo tyrėjai antradienį Vienoje pasmerkė Lenkijos holokausto įstatymą ir pareikalavo jį atšaukti.

Jei įstatymas būtų įgyvendintas, „būtų smarkai apribota nuomonės laisvė ir laisvė tirti bei smarkiai iškreipta holokausto istorija Lenkijoje“, sakoma pareiškime, kurį cituoja austrų naujienų agentūra APA.

Įstatymas, anot mokslininkų, tiesiogiai kelia grėsmę „holokaustą išgyvenusiems žmonėmis, mokslininkams ir visiems tiems, kurie tyrinėja ir atvaizduoja šio tamsaus meto istoriją“. Mokslininkai teigia sutinkantys su Lenkijos vyriausybe, kad „pavadinimas „lenkų mirties stovyklos“ istoriškai yra netinkamas“ ir turėtų būti „griežčiausiai vengiamas“. Tačiau jie atmeta bet kokius mėginimus „auklėti bausmėmis ir kriminalizavimu“.

Ginčytinas įstatymas, be kita ko, numato piniginę baudą ir iki trejų metų laisvės atėmimo bausmę tiems, „kurie viešai ir neteisingai“ kaltins lenkų tautą ar valstybę prisidėjus prie nacių režimo įvykdytų nusikaltimų. Taip vyriausybė Varšuvoje nori pasiekti, kad Lenkija nebūtų kaltinama kolaboravimu su naciais.

Konferenciją Vienoje, kurioje dalyvauja aukšti politikai ir mokslininkai, organizavo Vienos, Tel Avivo ir Niujorko universitetai bei Europos žydų kongresas.

Opozicija nori pakeisti įstatymą

Lenkijos pagrindinė opozicinė partija antradienį pateikė pataisą prieštaringai vertinamam įstatymui dėl Holokausto įvykių traktavimo, kuris, užuot apgynęs Varšuvos įvaizdį pasaulyje, sukėlė įtampą su Izraeliu, Jungtinėmis Valstijomis ir Ukraina.

Tačiau opozicinės centro partijos „Pilietinė platforma“ (PO) pasiūlymas neturi jokių galimybių būti priimtas: abejus parlamento rūmus kontroliuoja konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

„Politinė krizė, kurią sukėlė nerangi ir siaubinga diplomatija bei neapgalvotos pastabos atvedė mus iki taško, kur esame priversti reaguoti mes, politikai“, – žurnalistams sakė PO pirmininkas Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna).

„Siūlome pataisos projektą, kuris turėtų ištaisyti tas klaidas“, – pridūrė jis.

Lenkų opozicija siūlo pakeisti ginčijamą įstatymo dalį, kuriame numatoma, kad turi būti baudžiami asmenys, „viešai ir prieštaraudami faktams priskiria lenkų tautai ar valstybei atsakomybę arba dalinę atsakomybę už vokiečių Trečiojo Reicho koncentracijos ir mirties stovyklų kūrimą ir čia vykusį genocidą arba iki akivaizdaus lygio sumažina tikrųjų šių nusikaltimų vykdytojų atsakomybę vartodami terminus „Lenkijos mirties stovyklos“ ir „Lenkijos koncentracijos stovyklos“.

PO taip pat siūlo atsisakyti dalies, kurioje minimi ukrainiečių nusikaltimai prieš lenkus. Kijevo teigimu, tokia formuluotė pristato ukrainiečius kaip „nacionalistus nusikaltėlius“ ir „Trečiojo Reicho kolaborantus“.

Lenkijos Senato pirmininkas Stanislawas Karczewskis (Stanislavas Karčevskis) paragino opoziciją susilaikyti nuo tokių pataisų pateikimo, nes šios, jo nuomone, tik „pakurstytų ugnį“.

Šis įstatymas sulaukė kelių šalių vyriausybių, žydų organizacijų ir įvairių žiniasklaidos atstovų kritikos.

Lenkijos visuomenė taip pat ėmė įnirtingai diskutuoti šiuo klausimu. Izraelio ambasada Varšuvoje neseniai pareiškė, kad pastebėjo „antisemitinių pareiškimų bangą“ Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Visus galima kaltint, tik žydų ne ?.. - na, taip, jie juk net SAVO dievą nukryžiavo, prie ko čia kiti, kaip jie išsižiot drįsta.

Be galo

Be galo portretas
Antisemitizmas ir holokaustas tai semitu maistas be ju semitai neisgyventu kaip kad negali vanagas isgyventi be maito kuri lesa

pagarba Lenkams

pagarba Lenkams portretas
kodel tik mes turim but visada kalti,zydu deka daug tautybiu zmoniu 'ilsisi' sibiro platybese ir ne tik tenai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių