Tarptautinę jogos dieną milijonai paminėjo pratimais

  • Teksto dydis:

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) pavadino jogą „masiniu žmonių judėjimu“, kai antradienį drauge su milijonais visame pasaulyje stojo ant kilimėlio pagerbti šios senovinės praktikos.

Visoje Indijoje jūreiviai, kareiviai, moksleiviai ir biurokratai nuo ankstyvo ryto lankstėsi ir rąžėsi per masinius užsiėmimus po atviru dangumi, surengtus antrą kartą minimos Tarptautinės jogos dienos proga.

Tokie užsiėmimai organizuojami visame pasaulyje. Pavyzdžiui, Sidnėjuje spalvingi kilimėliai buvo patiesti prie garsiųjų Operos rūmų, o Kabule afganai ir užsieniečiai šiuo tikslu susirinko prie Indijos ambasados.

Jogos gerbėjas N.Modi, kuris vilkėjo baltą treningą, vadovavo daugiau kaip 30-čiai tūkst. moksleivių ir kitų gyventojų šalies šiaurėje esančiame Čandigarho mieste, kur per masinį užsiėmimą po atviru dangumi Kapitolijaus komplekse buvo atliekamos jogos pozos ir kvėpavimo pratimai.

„Nelaukite, padarykite jogą savo gyvenimo dalimi“, – trumpoje kalboje ragino N.Modi, kuris ir pasiekė, kad Jungtinės Tautos (JT) pernai birželio 21-ąją paskelbtų Tarptautine jogos diena.

„Tai diena, susijusi su gera sveikata, o dabar tai tapo masiniu žmonių judėjimu, – sakė 65 metų premjeras. – Su nuliniu biudžetu joga užtikrina sveikatą ir neskiria turtingųjų ar vargšų.“

Panašūs jogos renginiai vyko kaimuose, miesteliuose ir miestuose visoje Indijoje.

Tuo tarpu Jungtinėse Tautose Niujorke įvairios jogos pozos buvo demonstruojamos ant būstinės šoninės sienos, siekiant akcentuoti vaidmenį, kuriuo joga gali prisidėti prie JT tvarios plėtros tikslų.

Be to, prie JT pastato pozas demonstruos sadguru tituluojamas Jaggi Vasudevas (Džagis Vasudevas).

N.Modi, kuris joga aiškina savo sugebėjimą dirbti ilgas valandas ir mažai miegoti, vadovavo iniciatyvai susigrąžinti šią praktiką kaip istorinę Indijos kultūros dalį, kai 2014 metais į valdžią atėjo jo hinduistų nacionalistų judėjimas.

Indijos žinovai, remdamiesi archeologiniais – pozų piešinių ant akmens – įrodymais ir paminėjimais Vedose, mano, kad jogai yra 5 tūkst. metų.

N.Modi, kuris net įsteigė vyriausybės ministeriją jogai propaguoti, pernai, minit pirmąją Tarptautinę jogos dieną, vadovavo maždaug 35 tūkst. žmonių mankštai Delyje.

Mūsų šalyje šventiniai renginiai vyks dešimtyje miestų. Sostinėje pagrindine renginių – paskaitų, jogos užsiėmimų – erdve Vilniaus Rotušė, o Kaune – Kauno botanikos sodas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių