Tarp Švedijos žmogaus teisių premijos laureatų – Sirijos aukas gelbėjanti grupė

  • Teksto dydis:

Šių metų Švedijos žmogaus teisių premija, dar vadinama alternatyvia Nobelio premija, ketvirtadienį buvo skirta savanorių grupei, gelbėjančiai civilius iš subombarduotų pastatų Sirijoje, taip pat aktyvistams iš Egipto ir Rusijos, vienam Turkijos laikraščiui.

Teisingo gyvenimo būdo premijos (Right Livelihood Award) fondą pasidalins ketvirtadienį paskelbti 2016 metų laureatai: Sirijos civilinės gynybos grupė, dar žinoma kaip „Baltieji šalmai“, Egipto moterų teisių aktyvistė Mozn Hassan (Mozn Hasan) ir jos feminizmo studijų judėjimas „Nazra“, rusė aktyvistė Svetlana Ganuškina ir nepriklausomas Turkijos laikraštis „Cumhuriyet“.

Jie pasidalins 3 mln. kronų (per 312 tūkst. eurų) premiją.

„Right Livelihood“ premiją 1980 metais įsteigė švedų ir vokiečių filantropas Jakobas von Uexkullis (Jakobas fon Ikskiulis), darbams, kuriuos, jo nuomone, ignoruoja Nobelio fondas.

„Šių metų Teisingo gyvenimo būdo premijos laureatai kovoja su pačiomis sudėtingiausiomis globaliomis problemomis: karu, kalbos laisve, moterų teisėmis ir migrantų padėtimi“, – sakė fondo direktorius ir jo įkūrėjo sūnėnas Ole von Uexkullis (Olė fon Ikskiulis).

„Baltieji šalmai“, savanorių gelbėtojų grupė, buvo giriami už „išskirtinę drąsą, užuojautą ir humanitarinę pagalbą gelbėjant civilius iš Sirijos pilietinio karo griuvėsių“.

M. Hassan ir jos feministinė organizacija pagerbta už „lygių teisių užtikrinimą moterims, kai jos patiria smurtą, prievartą ir diskriminaciją“.

Pabrėžiama, kad ši grupė registravo žmogaus teisių pažeidimus ir organizavo viešus protestus prieš moterų patiriamą seksualinę prievartą iki 2011 metų sukilimo ir po jo.

S. Ganuškina, 74-erių metų pabėgėlių teisių advokatė, premiją gavo už savo darbą ginant „pabėgėlių ir priverstinių migrantų teises, toleranciją tarp skirtingų etninių grupių“.

Laikraštis „Cumhuriyet“ pagirtas už „bebaimę tiriamąją žurnalistiką“, nepaisančią „priespaudos, cenzūros, įkalinimo ir grasinimų nužudyti“.

Minėto laikraščio buvusiam vyriausiajam redaktoriui Canui Dundarui (Džanui Diundarui) ir leidinio biuro Ankaroje vadovui Erdemui Gului (Erdemui Giului) gegužę buvo skirtos penkerių metų įkalinimo bausmės, nes jie pranešė apie nelegaliai sirų sukilėliams gabenamus turkiškus ginklus.

Abu žurnalistai apskundė šį teismo sprendimą, padidinusį tarptautinės bendruomenės susirūpinimą dėl žiniasklaidos laisvės padėties Turkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių