Tarp JAV ir Izraelio perbėgo juoda katė?

Izraelio ir JAV santykiai išgyvena giliausią krizę per pastaruosius 35 metus - ši aukšto diplomato citata įžiebė daug diskusijų.

Praėjusį antradienį JAV viceprezidentas Joe Bidenas atvyko į Izraelio premjero B.Netanyahu surengtus pietus vėluodamas pusantros valandos. Šis akibrokštas aiškiai pademonstravo Vašingtono nepasitenkinimą Izraelio sprendimu statyti naujus namus Rytų Jeruzalėje. Šį sprendimą Tel Avivas paskelbė tą pačią dieną, kai vizito atvyko aukštas JAV atstovas.

Vašingtonas sureagavo itin griežtai. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sekmadienį pareiškė: „Tai buvo įžeidimas. Ir ne tik viceprezidento, kuris nenusipelnė tokio elgesio, atžvilgiu. Jis atvyko nešdamas aiškią žinią apie taikos proceso palaikymą ir solidarumą su Izraelio tauta. Tai buvo įžeidimas Jungtinėms Valstijoms.“

Netrukus žiniasklaida paskelbė Izraelio ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose Michaelo Oreno žodžius, esą Vašingtono ir Tel Avivo santykiai išgyvena giliausią krizę per pastaruosius 35 metus. Tiesa, diplomatas vakar pareiškė, kad žurnalistai iškraipė jo žodžius, ir kad jis norėjo pasakyti visa ne tai.

Tačiau šeštadienio telefono pokalbis tarp H.Clinton ir B.Netanyahu iš tiesų buvo karštas. Pasak žiniasklaidos, JAV valstybės sekretorė 43 minutes itin griežtu tonu peikė Izraelio premjerą už akibrokštą J.Bidenui ir pareikalavo atsisakyti planų statyti naujus namus Rytų Jeruzalėje. JAV laikraščiai rašė, kad šis reikalavimas nuskambėjo kaip ultimatumas, kuris gresia sankcijomis.

Tačiau kai kurie ekspertai netiki, kad Vašingtonas iš tikrųjų nubaus Tel Avivą už nepaklusnumą.

„Aišku, įvyks derybos aukščiausiu lygiu, pavyzdžiui, tarp H.Clinton ir B.Netanyahu. Bet jeigu JAV vadovybė iš tikrųjų norėtų, kad Izraelis sustabdytų statybas, ji tuoj pat priverstų jį tai padaryti, bet to nedaro“, - aiškino Briuselio laisvojo universiteto analitikas Hermanas Matthijisas. Pasak jo, Vašingtonas turi daugiau negu pakankamai spaudimo Tel Avivui svertų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių