Talibanas šūviais išvaikė nedidelį moterų protestą Kabule

Talibanas ketvirtadienį žiauriai susidorojo su nedidele moterų teisių demonstracija, pranešė įvykio vietoje buvę naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Šešių moterų grupelė susirinko prie vienos mokyklos Kabulo rytuose reikalauti teisės mergaitėms grįžti į vidurines mokyklas, kai radikalaus islamo grupuotė anksčiau šį mėnesį neleido joms dalyvauti pamokose.

Moterys laikė plakatą su užrašu „Nelaužykite mūsų rašiklių, nedeginkite mūsų knygų, neuždarykite mūsų mokyklų“, tačiau Talibano sargybiniai jį iš demonstrančių išplėšė.

Jie stūmė moteris, mėginusias tęsti savo demonstraciją, o vienam užsienio žurnalistui buvo suduota šaunamuoju ginklu ir neleista filmuoti. AFP žurnalistai taip pat matė, kaip vienas Talibano kovotojas keliskart šauna į orą iš savo automatinio ginklo.

Protestuotojos iš grupės „Spontaniškas afganistaniečių moterų aktyvisčių judėjimas“ tuomet pasislėpė mokykloje.

Talibano sargybinis Mawlawis Nasratullah, įvardijęs save kaip specialiųjų pajėgų Kabule vadą, teigė, kad demonstrantės „nekoordinavo savo veiksmų dėl protesto su saugumo institucijomis“. „Jos turi teisę protestuoti mūsų šalyje, kaip ir visose kitose valstybėse. Tačiau prieš tai jos turi informuoti saugumo institucijas“, – nurodė jis.

Po to, kai Talibanas perėmė Afganistano valdžią, visoje šalyje vyko pavieniai protestai su moterimis priešakyje, įskaitant Herato miestą, kur buvo nušauti du žmonės. Tačiau nuo tada, kai naujoji šalies vyriausybė paskelbė įsakymą dėl nesankcionuotų demonstracijų ir įspėjo apie „griežtus teisinius veiksmus“ pažeidėjams, protestų banga nuslūgo.

Jau praėjo beveik dvi savaitės po to, kai mergaitėms buvo uždrausta lankyti vidurines mokyklas.

Talibanas laikosi griežtos šariato teisės interpretacijos, pagal kurią, be kita ko, vyrai atskiriami nuo moterų. Talibai po valdžios perėmimo taip pat apribojo moterų galimybę dirbti.

Grupuotė savo ruožtu nurodė turinti pirmiausia sudaryti tinkamas sąlygas, kad mergaitės galėtų grįžti į klases, tačiau daugelis afganistaniečių tuo abejoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Laukiniai kumeliai,skarmaliai,viduramziu vaiduokliai.

Na

Na portretas
Kas yra žiauriai susidorojo? Kad moterškės pasislėpė mokykloje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių