Tailando karaliaus palaikai atvežti į Didžiuosius rūmus

  • Teksto dydis:

Bankoke baltai mėlynas katafalkas penktadienį per iškilmingą procesiją pervežė Tailando karaliaus Bhumibolo Adulyadejo (Pumipono Adunjadeto) palaikus iš ligoninės, kurioje jis mirė, į Didžiuosius rūmus, kur žmonės galės atsisveikinti su monarchu, daugelio laikomo tautos tėvu ir pusdieviu.

Bhumibolas mirė ketvirtadienį eidamas 89-uosius metus Sirirajo (Siriradžo) ligoninėje, kuri faktiškai tapo jo namais, kur buvo gydomas nuo įvairių plaučių, kepenų, inkstų, smegenų ir kraujo ligų.

Tūkstančiai žmonių penktadienį išsirikiavo keliomis eilėmis abiejose kelio, kuriuo buvo vežami velionio karaliaus palaikai, pusėse. Tailandiečiai verkdami demonstravo savo meilę ir atsidavimą monarchui.

Daugelis jų laikė karaliaus portretus, kuriuose jis pavaizduotas pasipuošęs geltonomis regalijomis. Žmonės, neturėję su savimi portretų traukė banknotus iš piniginių, nes ant visų Tailando banknotų taip pat pavaizduotas karaliaus veidas. Kai kurie tailandiečiai ten budėjo visą parą nuo ketvirtadienio.

Tautos tėvas

Dauguma tailandiečių nepažinojo jokio kito valdovo negu Bhumibolas. Jis buvo ilgiausiai pasaulyje - 70 metų - valdęs monarchas. Jo sūnus sosto įpėdinis princas Maha Vajiralongkornas (Maha Vatčiralongkonas) važiavo paskui katafalką geltonu mikroautobusu. Kartu su princu važiavo jo palydovas generolas leitenantas Suthida Vajiralongkornas na Ayudhaya (Sutida Vatčiralongkonas na Ajudhaja).

Karaliaus palaikai bus pašarvoti Smaragdinio Budos (Pra Kėvo) šventykloje, puošniajame Didžiųjų rūmų komplekse. Dar nenustatyta data, kada jis bus kremuotas pagal budistų ritualus.

"Tai didžiulis praradimas Tailando žmonėms, - sakė biuro darbuotojas Siwanartas Phra-Ananas (Sivanartas Bra-Ananas). - Jo Didenybė amžinai liks tailandiečių širdyse."

"Tiesiog neturiu žodžių, nes kai gimiau, jis buvo lyg tautos tėvas, kuris mus vienijo, - sakė kita darbuotoja, Siwanee Varikornsakul (Sivani Varikornsakul). - Niekada nesu atsidūrusi tokioje padėtyje. Nežinau ką pasakyti. Mano širdis apmirė."

Susivieniję iš širdgėlos

Kitą dieną po žinios apie karaliaus mirtį tailandiečiai išėjo į Bankoko gatves. 12 mln. gyventojų turinčioje sostinėje tvyrojo liūdna tyla. Daugelis vilkėjo juodus ir baltus drabužius, nes abi šios spalvos Tailande reiškia gedulą.

Vyriausybės institucijos ir valstybinės įstaigos dėl gedulo buvo uždarytos, tačiau kiti verslai ir finansų rinkos veikė kaip įprastai.

Akcijų biržų, kurios patyrė spaudimą visą pastarąją savaitę, blogėjant karaliaus sveikatai, indeksai šoktelėjo aukštyn 3,5 proc.

„Man labai liūdna. Gimiau valdant šiam karaliui“, – naujienų agentūrai AFP sakė 49-erių metų Arunee Sahathongthai (Aruni Sahatongtai). Ji pirko juodas kelnes viename Bankoko turguje ir teigė, kad tailandiečiai „susivienijo iš širdgėlos“.

Kai kurie prisipažino, kad ateitis be Bhumibolo jiems kelia nerimą.

„Tikrai jį mylėjau“, – sakė Arnonas Sangwimanas (Arnonas Sangvimanas), 54-erių metų elektros kompanijos darbuotojas.

„Dabar man baisu, kas gali nutikti su šalies valdymu, režimo pobūdžiu ilguoju periodu“, – pridūrė jis.

Tailandiečiai tikėjosi, kad M. Vajiralongkornas karaliumi bus paskelbtas nedelsiant.

Tačiau šalies karinės chuntos vadovas Prayutas Chan-O-Cha (Prajutas Čan-O-Ča) ketvirtadienį pareiškė, kad karališkasis princas paprašė suteikti laiko prieš oficialiai paskelbiant jį naujuoju monarchu.


Šiame straipsnyje: tailandasgedulaskaraliusmirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių