Tailando premjeras išsaugojo postą, išteisintas dėl etikos pažeidimo

Tailando aukščiausios instancijos teismas trečiadienį išteisino premjerą Prayuthą Chan-ochą dėl kaltinimų pažeidus konstitucijoje įtvirtintas etikos normas ir leido jam toliau eiti savo pareigas.

Konstitucinis Teismas šią nutartį paskelbė išnagrinėjęs didžiausios opozicinės partijos „Pheu Thai“ pateiktą skundą, kuriame ji tvirtino, kad Prayuthas Chan-ocha pažeidė įstatymą, likęs gyventi savo karinėje rezidencijoje, kai 2014 metų rugsėjį pasitraukė iš kariuomenės vado pareigų. 

Skunde rašoma, kad premjeras pažeidė konstitucijos straipsnius, draudžiančius vyriausybės ministrams gauti ypatingų privilegijų iš valstybės agentūrų ar įmonių, nes dėl to kiltų interesų konfliktas. Jei ministras pripažįstamas kaltu dėl etikos normų pažeidimo, jis turi būti nušalintas nuo pareigų ir priverstas atsistatydinti.    

Premjerui palanki nutartis buvo paskelbta jam patiriant nemenką spaudimą dėl nesiliaujančių studentų vadovaujamo demokratijos šalininkų judėjimo mitingų, sutraukiančių daug žmonių. Mitinguotojai reikalauja Prayutho Chan-ochos ir jo ministrų kabineto atsistatydinimo, tvirtindami, kad jie į valdžią atėjo neteisėtai.    

Buvęs kariuomenės vadas Prayutho Chan-ocha vadovavo 2014 metų gegužę surengtam pučui, per kurį buvo nušalinta partijos „Pheu Thai“ po rinkimų suformuota vyriausybė.  

Po pučo šaliai penkerius metus vadovavo chunta, prie kurios vairo stovėjo Prayutho Chan-ocha. Vėliau jis užėmė premjero postą kariškių vadovaujamoje vyriausybėje.

Po pernai vykusių visuotinių rinkimų į valdžią atėjo kariškių įsteigta marionetinė partija, kuri, padedama politinių sąjungininkų, vėl išrinko Prayuthą Chan-ochą ministru pirmininku.

Protestuotojai tvirtina, kad 2017 metais priimta kariškių parengtą konstitucija užtikrino kariuomenės remiamai partijai „Palang Pracharath“ nesąžiningą pranašumą tuose rinkimuose.

Kai vasarį parlamente vyko debatai dėl nepasitikėjimo Prayuthu Chan-ocha ir keliais jo kabineto ministrais, opozicijos lyderis iš partijos „Pheu Thai“ Sompongas Amornwiwatas iškėlė klausimą, ar premjeras nenusižengia įstatymams, toliau gyvendamas karinėje bazėje Bankoke esančioje rezidencijoje.   

Prayuthas Chan-ocha tąsyk teigė, kad oficiali ministro pirmininko rezidencija renovuojama, be to, bazėje jam gyventi saugiau.

Ginti premjero stojusi kariuomenė pareiškė, būstas, kuriame įsikūręs Prayuthas Chan-ocha, iš tiesų yra svarbiems asmenims skirti svečių namai. Tuo tarpu kritikai sakė, kad jei premjeras nemoka komunalinių mokesčių, jis nusižengia įstatymams. 

Per pastaruosius 12 metų trys Tailando ministrai pirmininkai buvo nušalinti, teismams paskelbus jiems nepalankias nutartis.   

Konstitucinis Teismas, kaip ir kariuomenė, laikomas rojalistų isteblišmento atrama, užtikrinančia jo apsaugą nuo bet kokių kylančių grėsmių. Trys nušalinti politikai buvo susiję su ekspremjeru milijardieriumi Thaksinu Shinawatra, kuris posto neteko per 2006 metų pučą, apkaltintas piktnaudžiavimu galiojimais, korupcija ir nepagarba monarchijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių