T. May siekia JAV įstatymų leidėjų palankumo

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Teresa Mei) ketvirtadienį įspėjo JAV sąjungininkus, kad jie privalo „žengti pirmyn“ ir atlikti savo vaidmenį užtikrinant saugumą pasaulyje, kreipdamasi į amerikiečių įstatymų leidėjus ir siekdama jų palankumo prieš susitikimą su naujuoju šalies prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Respublikonų partijos suvažiavime Filadelfijoje viešinti Th. May keliskart sulaukė jo dalyvių audringų ovacijų, kai pareiškė liekanti ištikima „ypatingiems santykiams“ tarp Britanijos ir Jungtinių Valstijų.

Tačiau atkartojusi keletą D. Trumpo minčių apie nerimą dėl NATO karinio aljanso, Th. May taip pat įspėjo jį per daug nesuartėti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Pasak premjerės, Vašingtonas turėtų „angažuotis, bet likti budrus“.

Britanijos premjerė penktadienį susitiks su D. Trumpu ir taps pirmąja užsienio lydere, susitikusia su juo po savaite anksčiau įvykusios inauguracijos. Baltuosiuose rūmuose jiedu aptars derybų dėl prekybos sutarties, turėsiančios įsigalioti po Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos („Brexit“), klausimą.

Th. May yra antroji moteris užėmusi savo šalies premjero postą, taip pat yra gana santūraus būdo – taigi ji turi mažai bendra su tiesmuku amerikiečių milijardieriumi. Tačiau ši jos kelionė į Jungtines Valstijas Britanijoje sulaukė prieštaringų vertinimų.

Visgi Th. May teigė esanti pasitikinti D. Trumpo įsipareigojimu „ypatingiems santykiams“ tarp JAV ir Jungtinės Karalystės. Žurnalistams savo lėktuve premjerė pareiškė, kad „priešingybės kartais traukia“.

Filadelfijoje ji susitiko su įtakingais respublikonais, tarp jų ir Atstovų Rūmų pirmininku Paulu Ryanu (Polu Rajenu). Politikė tapo pirmąja užsienio lydere, sakiusi kalbą per šios partijos suvažiavimą.

Savo kalboje Th. May pritarė D. Trumpo įspėjimams, kad JAV nemokėsianti už viso pasaulio gynybą, ir sakė: „Mus stiprius išlaikantys aljansai neturėtų būti žlugdomi, nesugebant žengti pirmyn ir atlikti savo vaidmens.“

Th. May sakė sutinkanti, kad NATO ir kitoms tarptautinėms institucijoms, tokioms kaip Jungtinės Tautos (JT), reikia reformų, bet pabrėžė, kad šios organizacijos yra svarbios, nes skatina bendradarbiauti kovojant su pasaulinėmis grėsmėmis, tokiomis kaip terorizmas ir klimato pokyčiai.

„Bendra atsakomybė“

T. May pripažino, kad tarp JAV ir Kinijos kyla įtampa, tačiau ji sakė, kad nuogąstavimai dėl „Vakarų užtemimo“ neišsipildytų, jei britai ir amerikiečiai laikytųsi išvien.

Ji prisiminė, kaip Šaltojo karo metais bendradarbiavo buvusi Britanijos premjerė Margaret Thatcher (Margaret Tečer) ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas).

„Mes – abi mūsų šalys kartu – turime bendrą atsakomybę lyderiauti. Nes kai mums atsitraukiant kiti žengia į priekį, tai negerai Amerikai, Britanijai ir pasauliui“, – sakė ji.

Užsimindama apie konfliktus Irake ir Afganistane premjerė sakė: „Dienos, kai Britanija ir Amerika kišasi į suverenių valstybių reikalus, bandydamos pakeisti pasaulį pagal mūsų pačių įsivaizdavimą, baigėsi.“

„Tačiau taip pat negalime sau leisti ramiai stovėti, kai yra tikras pavojus ir kai kišamasi į mūsų pačių interesus. Privalome būti stiprūs, protingi ir praktiški“, – pareiškė ji.

Th. May taip pat gynė susitarimą dėl Irano branduolinės programos, kuriam nepritaria D. Trumpas. Visgi premjerė perspėjo, kad šis susitarimas turėtų būti „kontroliuojamas labai kruopščiai ir griežtai“.

Derybos dėl prekybos

Th. May yra nusiteikusi pradėti derybas dėl JK ir JAV laisvosios prekybos susitarimo, kuris įsigaliotų po „Brexit”, veikiausiai lemsiančio Britanijos pasitraukimą iš Europos bendrosios rinkos, turinčios 500 mln. vartotojų.

D. Trumpas savo ruožtu yra sakęs, kad referendume priimtas apsisprendimas išstoti iš ES buvo „protingas“ ir atspindintis jo paties, kovotojo su isteblišmentu, iškilimą į Baltuosius rūmus. Visgi jo noras sukurti protekcionistinį prekybos režimą gali Th. May sukelti bėdų.

Ir Londonas, ir Vašingtonas yra pareiškę esantys suinteresuoti greitai pasiekti prekybos susitarimą, nors pagal ES taisykles Britanija, prieš pasirašydama sutartis su kitomis valstybėmis, privalo iš pradžių išstoti iš Bendrijos.

„Pereinamuoju laikotarpiu galime daug nuveikti – pavyzdžiui, išsiaiškinti, kaip galėtume pašalinti kliūtis prekybai kai kuriose srityse“, – sakė ji lėktuve žurnalistams.

Britanijoje D. Trumpas vertinamas itin prieštaringai, ypač dėl jo nepagarbių ir agresyvių komentarų apie moteris. Th. May šiuos respublikono pasisakymus yra pavadinusi „nepriimtinais“.

Ji taip pat negailėjo karčių žodžių D. Trumpo požiūriui į kankinimus, kurie, kaip jis pareiškė trečiadienį, „visiškai“ veikia.

„Smerkiame kankinimus, ir mano požiūris tuo klausimu nepasikeis – nesvarbu, kalbu su jumis ar su prezidentu“, – sakė ji žurnalistams.

Praėjusį sausį parlamentas svarstė galimybę neįsileisti D. Trumpo į Britaniją, nes apie 600 tūkst. žmonių pasirašė viešą peticiją, supykdyti jo pažado uždrausti į JAV atvykti musulmonams.

„Susitikusi su D. Trumpu atstovausiu visų Jungtinės Karalystės žmonių interesams“, – pridūrė ji.

Th.May pirmajai poniai Melaniai Trump (Melanijai Tramp) atvežė pintinę gėrybių iš savo oficialios užmiesčio rezidencijos Čekerse, o škotiškų šaknų turinčiam prezidentui – škotišką puodelį su dviem ąselėmis.

Toliau laikysis taisyklių

D. Britanija ir toliau laikysis Europos Sąjungos taisyklių dėl prekybos sutarčių sudarymo, kol bus visateisė Bendrijos narė, penktadienį pareiškė šalies finansų ministras Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

Šis pareiškimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki šalies premjerės susitikimo su JAV prezidentu.

Th. May vizitas į Vašingtoną Europoje sukėlė pasipiktinimą, bet kurios ES narės nepriklausomos derybos dėl prekybos susitarimo su Bendrijai nepriklausančia šalimi yra ES sutarčių pažeidimas.

„Britanija vis dar yra visiškai įsipareigojusi Europos Sąjungos narė“, – sakė į ES finansų ministrų susitikimą Briuselyje atvykęs Ph. Hammondas, komentuodamas premjerės vizitą JAV.

Britanija nusprendė iš Bendrijos trauktis per praėjusiais metais surengtą referendumą, o pasitraukimo procedūra turėtų prasidėti kovo pabaigoje. Visgi per visą dvejus metus truksiantį derybų periodą šalis liks ES nare.

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) trečiadienį sakė, kad Britanija yra laisva tartis su Jungtinėmis Valstijomis dėl būsimų prekybinių santykių, tačiau privalo laikytis ES prekybos politikos, kol yra bloko narė.

Britanijos vyriausybė jau padėjo pagrindus būsimoms laisvos prekybos sutartims su Indija, Australija ir Naująja Zelandija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių