T. May imigrantams iš ES: mes norime, kad jūs liktumėte

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį sakė norinti nuraminti ES piliečius, nerimaujančius dėl savo ateities po „Brexit“, ir žadėjo apsaugoti jų teises, sakydama: „Mes norime, kad jūs liktumėte“.

Tačiau iš jos juokiamasi Bendruomenių Rūmuose, o opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) sako, kad Th.May planas padėti 3,2 milijono europiečių, gyvenančių Britanijoje, yra „per mažas ir per vėlyvas“, bei ragino kitaip traktuoti „Brexit“.

Milijonai Britanijoje gyvenančių ES piliečių nežinioje atsidūrė praėjusiais metais, kai referendume britai nubalsavo už Jungtinės Karalystės išstojimą iš 28 šalių Bendrijos.

Sprendimo dėl jų tolesnio likimo priėmimas yra vienas svarbiausių praėjusią savaitę prasidėjusių derybų uždavinių, kurį sprendžiant gali būti neišvengta rimtų susikirtimų tarp Briuselio ir Londono.

„Žinau, kad nerimaujama, kas atsitiks ES piliečiams, kai mes pasitrauksime iš Europos Sąjungos“, – pareiškė Th.May ir sulaukė nepritarimo šūksnių iš opozicijos.

„Šiandien noriu išsklaidyti tą nerimą. Noriu visiškai įtikinti žmones, kad pagal šiuos planus, nė vienas dabar teisėtai Jungtinėje Karalystėje gyvenantis ES pilietis neturės iš jos išvykti tuo metu, kai JK išeis iš ES“, – tikino ji.

Apie tokius planus Th.May pranešė Europos lyderiams dar praėjusią savaitę viršūnių susitikime Briuselyje, pristatydama juos kaip geros valios gestą, tačiau ES kolegos juos pavadino per daug neapibrėžtais ir nepakankamais.

Pirmadienį paskelbtame 17 puslapių dokumente Th.May pateikė daugiau šio savo plano detalių, kuriame išdėstė ir ES piliečių šeimų narių teises, kurios, deja, neatitinka Briuselio lūkesčių.

Ji taip pat patvirtino nesutiksianit, kad Europos Teisingumo Teismas (ETT) prižiūrėtų piliečių teises, pareikšdama, kad tuo užsiims britų teismai ir taip dar kartą pasipriešino Briuselio reikalavimams.

„Pasiūlymas teisingas ir rimtas“, – sakė Th.May ir pridūrė, kad jis suteiks „nuraminimo ir tikrumo“.

Tačiau premjerė pakartojo, kad šis pasiūlymas turi tam tikrų sąlygų – tokios pačios teisės turėtų būti užtikrintos ir vienam milijonui kitose ES šalyse gyvenančių britų.

Tuo metu J.Corbynas apkaltino premjerę, kad ši naudojasi ES piliečiais kaip koziriu ir pridūrė, jog „tai nėra dosnus pasiūlymas“.

„Šiai šaliai reikia kito požiūrio į „Brexit“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Taip,Teresa May nori,kad emigrantai pasiliktu,nes kas gi nuims ukininkams pomidoru ir kitoki derliu,kas dirbs namu tvarkytojais,valytojais ir slaugytojais,ko joks anglas tikrai dirbti nenori? O kam? Juk uz centus (lyginant pagal ju uzdarbius) niekas kitas to nenori daryti. Kaip gerai tie emigrantai,sitiek nuveikia ir taip kelia JK ekonomika!. Gal jau laikas patiems anglams mezti savo mesla be emigrantu pagalbos? Tik,manau, to nebus,nes emigrave nenori grizti i Tevyne,nes kaip ten bebutu blogai,vis tiek geriau negu Tevyneje.

...

... portretas
Che: "T. May imigrantams iš ES: mes norime, kad jūs liktumėte... JUODADARBIAIS".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių