T. Janeliūnas: į konfliktą Sirijoje Rusija įsitraukė ne vienu tikslu

  • Teksto dydis:

Tai, kad Rusija pažeidžia Turkijos oro sienas, rodo, jog Rusija į konfliktą Sirijoje įsitraukė ne dėl vieno tikslo, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas. „Vienas tų tikslų, matyt, patikrinti ir NATO parengtį. Šiuo atveju – konkrečiai Turkijos oro pajėgas“, – svarsto politologas.

Viena tokių užduočių, T. Janeliūno nuomone, gali būti ir tikslas rinkti informaciją, kaip NATO šalys reaguoja į Rusijos veiksmus.

Aiškinimais, kad Turkijos oro erdvė pažeidžiama dėl techninių nesklandumų ar oro sąlygų, pabrėžia T. Janeliūnas, būtų galima patikėti, jei Rusija Turkijos pajėgas arba per NATO sistemas iš anksto įspėtų, kokiomis sąlygomis, dėl kokių aplinkybių yra tikimybė pažeisti oro erdvę. „Bet, kiek suprantu, nieko tokio nėra padaryta. Iš tiesų Rusija džiaugiasi, kaip tiksliai sugeba identifikuoti taikinius ir kokią puikią techniką turi, kuri gali vykdyti skrydžius ir naktį, kuriai nebaisios tam tikros oro kaitos aplinkybės ir pan.“, – pabrėžia politologas.

Be to, pastebi  T. Janeliūnas, kadangi NATO fiksuoja tikslingus, aiškius oro erdvės pažeidimus, tai veda tik prie vienos išvados, kad tikrai yra kažkoks papildomas neskelbiamas uždavinys: „Manyčiau, kad tai susiję su panašiomis misijomis, kaip kad Baltijos jūros regione. T. y. bandoma testuoti NATO šalių kantrybę ir rinkti duomenis, kaip yra reaguojama į tokius oro erdvės pažeidimus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių