Šveicarijoje prieš D. Trumpą protestavo daugiau kaip tūkstantis žmonių

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip tūkstantis žmonių antradienį Ciuricho centre protestavo prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) atvykimą į Šveicariją, dalyvauti Pasaulio ekonomikos forume (PEF).

Penktadienį D. Trumpas turi pasakyti kalbą šiame pasaulio verslo ir politikos lyderių forume Davose.

Demonstrantai Ciuricho gatvėmis žygiavo skanduodami „Trumpas nelaukiamas“. Kai kai kas nešė transparantus ir plakatus su užrašais „Išmeskit Trumpą“ ir „Šveicarija priima nacius“, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris, kuris nurodė, kad dalyvių buvo daugiau kaip 1 000.

„Mes protestuojame ir prieš Trumpą, ir prieš PEF. Diskusijoms tarp 1 proc. pasaulio turtingiausiųjų ir žmogaus, kuris kursto agresyvią atmosferą moterų ir mažumų atžvilgiu, nėra vietos Šveicarijoje“, – sakė Šveicarijos jaunųjų socialistų (JUSO) organizacijos prezidentė Tamara Funiciello (Tamara Funičelo).

Prie renginio prisidėjo antiglobalistai ir aplinkosaugos aktyvistai, taip pat – kurdų ir palestiniečių organizacijų nariai.

„Trumpas yra seksizmo, rasizmo, išnaudojimo ir korupcijos įsikūnijimas“, – sakė mažos socialistų partijos „Judėjimas už socializmą“ atstovas Michelis Zahnas (Michelis Zanas).

Amerikos prezidentas buvo kritikuojamas dėl antiimigracinės politikos, o rinkimų kampanijos metu paviešintame vaizdo įraše giriasi, kad grabinėja moteris.

Davose D. Trumpo laukia nevienareikšmiškas sutikimas – forume dalyvaus ir globalizacijos gynėjai, ir tarptautiniai vadovai, kuriems patinka jo prieštaringai vertinama mokesčių reforma.

JAV nori dirbti su pasauliu

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) trečiadienį sakė, kad Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apsilankymu Pasaulio ekonomikos forume Davose siekiama skatinti tarptautines partnerystes, nors prezidentas ir vykdo protekcionistinę politiką „pirmiausia – Amerika“.

„(Kelionė) susijusi su darbotvarke „pirmiausia – Amerika“, bet „pirmiausia – Amerika“ tikrai reiškia darbą su likusia pasaulio dalimi“, – elitinės verslo konferencijos Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose užkulisiuose žurnalistams sakė S. Mnuchinas.

„Tai tiesiog reiškia, kad prezidentas Trumpas ieško Amerikos interesų, kaip ir kiti lyderiai ieško savų“, – pridūrė jis.

D. Trumpas penktadienį turi pasakyti kalbą šiam kasmetiniam pasaulio prekybos šalininkų elito susitikimui ir tai ne vieną nustebino, nes JAV lyderis vykdo prieš prekybą nukreiptą politiką.

D. Trumpo administracija ne kartą griežtai kritikavo esą neteisingus prekybos susitarimus ir praktikas. Pirmadienį vakare ji paskelbė apie didelius tarifus saulės kolektorių ir didelių skalbimo mašinų importui, tuo papiktindama Kiniją ir Pietų Korėją.

JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas (Vilburas Rosas), kuris taip pat lankosi Davose, tvirtai gynė sprendimą ir sakė, kad JAV nevengs „prekybos karų“ su šalimis, kurios, pasak jo, pažeidė taisykles.

„Prekybos karai vyksta kasdien ... ir, deja, kasdien įvairios šalys pažeidžia taisykles, ir bando įgyti neteisingą pranašumą“, – sakė W. Rossas.

„Prekybos karai vyksta gan seniai. Skirtumas tas, kad JAV kariai dabar artinasi prie tvirtovės pylimo“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių