Šveicarijoje balsuojama keliant rankas

Vieną kartą metuose tūkstančiai Šveicarijos piliečių renkasi balsuoti, bet ne į rinkimų apygardas, o į miesto aikštę.

Pagal jau šešių šimtų metų tradiciją keliant rankas renkama vietos valdžia ir balsuojama dėl svarbiausių piliečiams klausimų.

Nors tiesioginė demokratija siejama su Senovės Atėnais, šiandien tai dar vis veikia Šveicarijoje. Apencelio-Auserodeno kantone daugiau nei 2 tūkstančiai piliečių susirinko tartis dėl svarbiausių jiems klausimų. Tradiciškai balsuojama keliant ranką.

Koks yra žmonių sprendimas, dažniausiai nustatoma maždaug iš akies, na, jei tai nepadeda, tenka skaičiuoti kiekvieną balsą. Dalyvaujantieji gali ir garsiai pasisakyti.

„Aš pats ant pakylos buvau šešis kartus. Kaip kantono pilietis turiu didelę laisvę, galiu laisvai kalbėti apie įvairiausius dalykus, siūlyti iniciatyvas, įstatymus, galiu išsakyti savo argumentus“, – sako į rinkimus atėjęs vyras.

Viskas prasidėjo 1378-aisiais. Daugiau nei 600 metų norintys susirinkime dalyvauti vyrai privalėjo į aikštę atsinešti šeimos kardą. Nuo 1991-ųjų užtenka ir identifikacijos kortelės. Beveik tuo pat metu – 1990-aisiais – suteikta teisė balsuoti ir moterims, kai tai draudžiančią kantonų taisyklę anuliavo Šveicarijos federalinė valdžia.

„Pripratau prie to ir didžiuojuosi, kad galiu čia ateiti, tai svarbi diena kantono gyventojams. Taip, tai gal šiek tiek senoviška, bet tai tradicija ir aš noriu pasinaudoti savo teise“, – pasakoja šveicarė.

Šių metų pagrindiniai klausimai – kantono teisingumo ministro rinkimai, taip pat karšta diskusija kilo dėl pasiūlymo sujungti 5 mažas kantono bendruomenes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o pas mus ka

o pas mus ka portretas
balsuojant koja keliama ar kaip ,--a???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių