Šveicarija nori susitarti su Britanija dėl prekybos po „Brexit“

  • Teksto dydis:

Šveicarijos ūkio ministras sekmadienį pareiškę norįs su Didžiąją Britanija surengti „užkulisines“ derybas, kad šalys galėtų iš karto susitarti dėl prekybos, kai tik Britaniją išstos iš Europos Sąjungos.

„Mano tikslas yra aiškus. Neturi praeiti nė vienos dienos po Britanijos išstojimo (iš ES) be naujų taisyklių, – dienraščiui „Blick“ sakė Johannas Schneideris-Ammannas (Johanas Šneideris-Amanas). – Susitarimas turėtų būti bent jau toks pat geras, koks yra dabar.“

Leidinio teigimu, Britanijos tarptautinės prekybos ministras Liamas Foxas (Lijemas Foksas) reiškė didžiulį susidomėjimą susitarimu su Šveicarija anksčiau šį mėnesį tos šalies kalnų kurorte Davose vykusio Pasaulio ekonomikos forumo metu.

Britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) planuoja išstojimą iš ES inicijuoti iki kovo pabaigos. Europos Komisija jau yra perspėjusi Londoną, kad šis negali derėtis su trečiosios šalimis dėl prekybos, kol JK yra ES narė.

Tačiau J. Schneideris-Ammannas sakė, kad derybos gali vykti „užkulisiuose ir paraleliai vykstant išstojimo diskusijoms“.

„Aš asmeniškai būčiau labai patenkintas, jeigu būtume viena pirmųjų šalių, susitarusių su Britanija dėl laisvosios prekybos po jos išstojimo iš ES“, – sakė Šveicarijos ūkio ministras.

Šveicarija buvo viena iš Europos laisvosios prekybos asociacijos (EFTA) įkūrėjų 1960 metais. EFTA buvo įkurta kaip atsvara Europos ekonominei bendrijai (EEC), kuri vėliau tapo Europos Sąjunga.

Britanija taip pat buvo viena iš EFTA įkūrėjų, tačiau iš jos išstojo 1973 metais ir prisijungė prie EEC.

Trys EFTA narės – Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas – taip pat yra ir Europos ekonominės zonos narės, turinčios prieigą prie Europos bendrosios rinkos. Tačiau Šveicarija nėra šios zonos narė.

Paklaustas apie santykius su naująja JAV administracija, Šveicarijos ministras buvo atsargus. „Mes laukiame, kas bus“ su Transatlantine prekybos ir investicijų partnerystės sutartimi (TTIP), dėl kurios derybos vyksta nuo 2013 metų.

Jo teigimu, jeigu susitarimas dėl TTIP bus pasiektas, Šveicarija prie jo galėtų prisijungti.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) neseniai nurodė pradėti pasitraukimą iš TTIP procesą.


Šiame straipsnyje: BritanijaŠveicarijaBrexit

NAUJAUSI KOMENTARAI

Haaa

Haaa portretas
Tai kad Lietuva nykstanti šalis

...

... portretas
PROTINGAI Šveicarija elgias, o kaip Lietuva?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių